Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Iran-Israel: Status mandag morgen


119845 ProInvestorNEWS 15/4 2024 06:49
5
Oversigt

Kommentar fra Per hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


Status mandag morgen:



Investorerne tager situationen med ro. De finansielle størrelser er hvor de sluttede fredag:

Olieprisen falder moderat
USD fastholder den seneste uges stigning
10 årige amerikanske renter en anelse højere



Opsummering: En markant eskalering er mindre sandsynlig alt i alt



Kommer Olieprisen til at stige dramatisk og skal forbrugernes frygte 3-5 kroner højere brændstofpriser - Næppe!
Vil Iran/Israel være det som giver investorerne alibiet til at hjemtage gevinster og sende aktierne massivt ned nu? Det kan være en medvirkende årsag, men kræver formentlig en cocktaileffekt bestående af 1)Geopolitik, 2)At investorerne fokuserer på at markedsrenterne er steget meget og 3)skuffende kvartalsregnskaber.



Se venligst nedenfor for yderligere for argumenter



Iran sendte sendt lørdag en byge af missiler og droner ind over Israel i noget som kunne ligne begyndelsen til en yderligere eskalering af situationen. Det er en risiko, at situationen bliver værre og kommer "ud af kontrol", men det er alt i alt mindre sandsynligt, vil investorerne formentlig tænke.

Iran sendte lørdag en byge af missiler og droner ind over Israel.
Iran havde "lovet" derhjemme, at de ville hævne et angreb på iranske officerer i Libanon, som Israel kan have stået bag ved. Hamas bliver formentlig fjernstyret med hjælp fra Iran
Iran var "nødt" til at reagere på grund af sin egen retorik
Det handler både om Mellemøsten, Israel vs Hamas men også om indenrigspolitiske I Iran. Iran leverer på sin retorik.
Ifølge israelske oplysninger blev stort set alle droner/missiler skudt ned



Ikke givet Israel vil "svare"



Alle sidder og venter på Israels "svar"
Det er ikke givet, der kommer et.
Israel har formentlig ikke appetit på at kæmpe på flere geografiske fronter.
Israel har opbakning fra Vesten. Jeg kan ikke mindes den har været så talstærk og fyldt med retorik. Det kan både være positivt og negativt.
Opbakningen giver ikke Israel carte blanche til at gøre hvad de synes, men det giver dem styrke til at markere overfor Iran militært, hvis situationen eskalerer.
En ting er Irans retorik til Mellemøsten og til iranerne, men de har reelt kun Syrien, Houthierne og Syrien som en form for allierede, og det er for lidt.
Amerikanerne har formentlig informeret Saudi Arabien om at USA forventer, at de skal forsyne verden med den olie, som måske kan komme til at "mangle" andre steder. Med mangle tænker jeg her på spekulanters interesse i prisudvikling.
Det handler ikke om Iran, som olieproducent, fordi de stadig er i eksport"karentæne" men i hovedsagen om hvorvidt Hormuz-Strædet kan blive farligt at besejle.



Investorer på vej i risikomodus



Aktierne reagerede allerede i et vist omfang fredag med nervøsitet på grund af risikoen for en krig.
Det vil være naturligt, at oliepriserne svinger og nok vil være lidt yderligere stigende i forhold til de stigninger vi allerede har set
Hvis oliepriserne skal "eksplodere", kræver det at situationen udvikler sig rigtig meget, og det er alt i alt mindre realistisk. Iran har for få venner og Israel vil heller ikke få udviklingen til at eskalere, hvis de kan undgå det. Den globale opinion har været vendt mod Israel på grund af deres fremfærd i Gaza, men det er formentlig ændret i weekenden.



Investorernes naturlige reaktion


Holder øje med situationen og holder måske lidt kontanter på sidelinjen, hvis det nu allerede skulle blive rigtig slemt og risikofyldt.
De vil søge mod USD
Alt andet lige er USA aktier lidt beskyttet. Mellemøsten er for investorerne langt væk og amerikansk IT giganter er mindre "olieprisfølsomme"
Holder øje med olieprisen.
Gemmer sig lidt i pharma aktier eller selskaber som har glæde af en stigende USD. Det er bl.a. danske pharma aktier, som ikke rammes af risikopræmien. Eksempel herpå kunne være Novo Nordisk.

En større korrektion kræver en "vis" eskalering

Det er længe siden vi har haft en større korrektion. Hvis situationen eskalerer, kan det være det som udløser den, men hvis situationen ikke eskalerer, behøver det ikke være en større risiko nu.



Oliepriser og USD presser forbrugerpriserne

Det vil kun være naturligt, hvis bilisterne er lidt nervøse og holder øje med oliepriserne. Yderligere prisstigninger kan være på vej, men næppe nogle meget markante af slagsen. Prisen ved benzin- og dieselstanderen er på vej op af 2 årsager. Dels fordi råoliepriserne har været stigende og dels på grund af USD stigningen, som er sket de seneste uger.



Priseksplosion kræver noget særligt

Risikoen for at vi kommer til at se et gensyn med meget højere forbrugerpriser er alt i alt mindre. Erfaringer siger, at der på kort sigt kan komme "spekulative spikes", men at realpolitikken næppe tilsiger, at de varer særlig længe. Råvarepriser er præget af yderst spekulative investorer, som er 0/1: Investering i en mangelsituation eller olierigelighed. Det kan forstærke en udsving, men en gentagelse af 120-130 USD per tønde råolie kræver noget en eskalering og forudsætninger, som ingen har en interesse i.



Joe Bidens genvalg karambolerer med høje amerikanske brændstofpriser

På sidelinjen står USA og inden så længe går den amerikanske valgkamp i gang. Joe Biden vil ikke høste mange stemmer på høje energipriser, og USA er stadig verdens stormagt



15/4 2024 07:11 ProInvestorNEWS 2119846



Israels krigskabinet splittet om modsvar på Irans angreb
i dag 06.34 ∙ MarketWire

Israels krigskabinet er splittet, når det gælder landets modsvar på Irans angreb med droner og missiler.

Det siger israelske embedskilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge kilderne går et flertal i kabinettet ind for, at der kommer et modsvar.

Men de er uenige i timingen, og hvilken skala det skal være i.

Krigskabinettet, som blandt andre premierminister Benjamin Netanyahu er en del af, har mødtes søndag og ventes at samles igen for yderligere drøftelser, skriver Reuters.

Det sker, efter at Iran lørdag aften iværksætte et luftangreb mod landet.

Israels militær meldte søndag morgen dansk tid ud, at Iran havde affyret over 300 droner og missiler. Ifølge militæret blev 99 procent af disse afværget

Krigskabinettet blev oprettet i kølvandet på Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Det spiller en vigtig rolle i at træffe beslutninger om krigen i Gaza, som Israel og den militante palæstinensiske bevægelse har ført mod hinanden siden angrebet i oktober.

Weekendens angreb var det første direkte nogensinde fra Iran mod israelsk territorie.

Sirenerne begyndte at hyle i Israel omkring klokken 02.00 lokal tid.

De kunne høres ved Dødehavet, i Jerusalem og Samaria-regionen, skrev CBS News. Ifølge Israels hær blev 12 mennesker såret, heriblandt en syvårig pige.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har på det sociale medie X sagt, at Israel vil "vinde" - uden at uddybe yderligere.

Vi opsnappede, vi afværgede, sammen vinder vi, har Netanyahu skrevet.

Også sent natten til søndag, da angrebet var gået i gang, var der meldinger om, at krigskabinettet var samlet. Det skete i Tel Aviv, oplyste Netanyahus kontor.

/ritzau/



TRÅDOVERSIGT