Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Indekskoncentration på få store aktier øger risikoen

27/12 16:12

De store amerikanske indeks bliver præget af færre og færre kæmpestore teknologiselskaber, der bliver større og større. Den tendens øger risikoen i markedet.

Det vurderer Danske Bank investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen over for MarketWire.

- Så længe de fortsætter med at tjene gode penge, og de ikke bliver ramt af, at en konkurrent kommer med et bedre produkt eller de selv gør et eller andet forkert. Så er det ok, vurderer investeringsstrategen.

Det gør dog risikoen større påpeger han, idet man som investor lige pludselig også får selskabsrisiko ind i ligningen.

- Nu er det ikke en sektorrisiko. Som investor er det noget, man skal passe på med, vurderer Lars Skovgaard Andersen, der fortsætter:

- Vi kan ikke vide hvad nogle af de her sorte svaner de bliver til. De her risici, de er bare meget større nu end der har været før. Fordi det er få aktier, der trækker markedet.

En række af de allerstørste amerikanske teknologiselskaber har set markedsværdien stige markant over de seneste år, hvor Apple for nylig har haft en markedsværdi på lige knap 3000 mia. dollar.

Selv i det teknologitunge Nasdaq100-indeks er koncentrationen så stor, at de største seks selskaber udgør halvdelen af markedsværdien. Her udgør aktierne for Googles moderselskab, Alphabet, dog to separate noteringer, så der er tale om syv aktier.

APPLE KAN UDGØR EN STØRRE RISIKO

En af de aktier, der kan påvirke aktiemarkederne, er verdens største selskab målt på markedsværdi, Apple, der har en stor del af sin indtjening og produktion i Kina.

- Vi har jo set tidligere at kineserne af nationalistiske årsager, kan anbefale befolkningen at anvende et andet produkt. Det er en reel risiko. Den er kendt, men det er en risiko, udtaler han.

En anden risikofaktor er ifølge investeringsstrategen, at nogle af de store teknologiselskaber er kommet ind i nogle børshandlede fonde – såkaldte ETF’er – som de store investorer skal have for at outperforme markedet.

- Risikoen er så, som vi blandt andet så i 2018 med Apple, hvor Apple blev presset. Så sælger man ETF'en fra, så er man lidt ligeglad med de andre selskaber reelt ikke har noget med det her at gøre, siger Lars Skovgaard Andersen, der fortsætter:

- Det gør så, at selvom man kan sige det er en selskabsrisiko. Så fordi de er en del af nogle ETF'er, så får de lige pludselig en større risiko for markedet

Den sidste risikofaktor forbundet med de store indeks’ koncentration på få teknologiaktier, er en ændring af billedet omkring vækstsegmentet og muligheden for stigende renter.

Det store spørgsmål er ifølge Danske Banks investeringsstrateg, hvordan markedet reagerer, når renterne for alvor begynder at køre op.

Det er samtidig også i kategorien af vækstaktier, at de største stigninger siden pandemibunden i marts 2020 skal findes.

Når renterne er lave, så handles vækstaktierne højere op og modsat handles de ned når renterne stiger.

Højere renter påvirker prissætningen på aktier negativt, da fremtidens indtjening så indregnes med større rabat, og det tynger især vækstaktier, som har en højere andel af indtjeningen liggende ude i de kommende år.

- Det rammer jo selvfølgelig også, hvis du har en hel gruppe, som alle sammen er vækstaktier. Så er det meget mere følsomt over for eksempelvis stigende renter, siger Lars Skovgaard Andersen.

De store amerikanske teknologikoncerner har dog nogle store fordele heriblandt unikke platforme, en forretningsidé, der ikke er til at skyde ned, ingen gæld samt højt cash flow til at købe aktier tilbage.

- Derfor kan de modstå megen af den modvind, der kommer, udtaler investeringsstrategen, der anbefaler ”overvægt” af amerikanske aktier.

.\\˙ MarketWire