Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danmark/analytikere: Erhvervstilliden tynges af omikron i december

5/1 08:35

Den stigende smitte med omikron-varianten af covid-19 sætter sig på erhvervstilliden, der faldt i december. Til gengæld var manglen på arbejdskraft nogenlunde uændret i december efter et halvt år med større og større efterspørgsel på medarbejdere.

Det skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Erhvervstillidsindikatoren, der sammenfatter industri, byggeri og serviceerhverv og detail faldt i december til 112,2 fra 115,7 i november, viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Den er dog fortsat højere end i december 2020, hvor indikatoren lå på 98,1.

Industri samt bygge og anlæg ligger nogenlunde uændret fra erhvervstilliden i november, mens service og detail trækker indikatoren ned med henholdsvis 5 og 6 point sammenlignet med måneden før.

- Omikron vil formentlig skabe en smule ravage på den korte bane, og det er naturligt, at virksomhederne skruer lidt ned for optimismen på baggrund af den seneste tids udvikling. Erhvervstilliden er dog fortsat høj, så erhvervslivet forventer fortsat vækst - bare i et lidt mere behersket tempo, siger Palle Sørensen og tilføjer, at den nuværende smitte formentlig kun bliver et "lille bump på vejen".

Det fremgår endvidere af DST's opgørelse for december, at færre virksomheder regner med at sætte priserne op i den kommende tid. Selv om der er færre, vurderer cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen, at der fortsat er tale om mange virksomheder.

Manglen på arbejdskraft i december var nogenlunde uændret i højt niveau. Til gengæld er der ifølge Søren Kristensen mere udenlandsk arbejdskraft på vej på det danske arbejdsmarked.

- Heldigvis ser vi da også, at antallet af udlændinge på det danske arbejdsmarked i øjeblikket vokser kraftigt. Det er meget vigtigt, for det har været tidligere og er lige nu vores bedste værn mod en overophedning af arbejdsmarkeder, skriver cheføkonomen i sin kommentar.

.\\˙ MarketWire