Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Carlsberg: Er deres Østeuropa-strategi udfordret? Probably!


101602 ProInvestorNEWS 4/3 2022 09:23
1
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Lige siden Carlsberg lige før finanskrisen købte stort ind i Østeuropa (Baltic Beverage Holding) har den del af forretningen været udfordret. Nu er udfordringen ikke længere blot det, men "probably" en meget stor hovedpine:



Umiddelbart ført finanskrisen købte Carlsberg Baltic Beverage Holding af Scottish and Newcastle
For Carlsberg var det en meget stor handel
Den blev bl.a. finansieret med en gældsudstedelse
Da finanskrisen ramte kom Carlsberg i unåde hos investorerne på grund af den store gæld, som bl.a. havde vokset sig meget større i forbindelse med købet af BBH
Østeuropa udgør ikke en meget stor del af indtjeningen, men en større del af den investerede værdi er i Østeuropa
Det er både frygten for den umiddelbare fremtid samt hvad der på lidt længere sigt skal ske med Carlsbergs Østeuropa aktiviteter og bl.a. frygten for en meget stor nedskrivning, som har fået investorerne til at få meget bange anelser
År til dato er Carlsberg aktien, inklusive gårsdagens yderligere fald, blevet reduceret med 22 %, som det fremgår af nedenstående kursudvikling og sammenligning med udviklingen i det danske C25 indeks.



Udfordringer mere end blot "probably"
Svaret til om Carlsberg er udfordret i Østeuropa på sin strategi er ikke længere et "probably". Nu handler det om at forhindre, at den udvikler sig. Carlsberg har også betydelige aktiviteter i Kina, og mon ikke de aktiviteter bliver kigget ekstra godt i sømmene i disse dage?





Figur 1: Kursudviklingen år til dato for Carlsberg sammenlignet med OMX C-25

Kilde Nordnet




4/3 2022 09:23 ProInvestorNEWS 1101603



Tryk på billedet for, at få grafen større.



4/3 2022 17:32 bgadk 0101630



Problemet er at man ikke længere kan få penge ud af Rusland, også selvom Rusland ikke beslaglægger Carlsbergs russiske forretning. Det vil sige at gælden i vestlig valuta ikke kan forrentes at overskud fra Rusland. Hverken nu og i de næste mange år.
Selvom de fortsætter med at brygge øl i Rusland, så bør de nedskrive den del af forretningen til kr. 0.



TRÅDOVERSIGT