Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Maersk - Historisk billig, men hvad med fremtidigt afkast


116543 ProInvestorNEWS 6/11 2023 07:39
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Fredagens regnskab fra A. P. Møller Mærsk gjorde investorerne nervøse, og sendte aktien i dybet samtidig med at investorerne sprang over bord. Udsigt til flere år med overkapacitet og lave rater, giver kortsigtet læk i aktieskroget


Regnskab som forventet

A.P. Møller Mærsk aflagde fredag sit 3. kvartalsregnskab. På overfladen flugtede selve tallene med forventninger. Alene vurderet som en status, kunne det få investorerne til at tænke: Så langt som godt".



Guidance under konsensus

Udfordringerne kom(mer) når/da investorerne åbnede Pandora fremtidsæske. Både for så vidt angår 4. kvartal, men ikke mindst både implicit og eksplicit med hensyn til de forventede fragtrater, som jo er det som er helt afgørende for indtjeningen og dermed aktiekursen og investorernes villighed til at investere. For 4. kvartal guider Maersk kun for en beskeden indtjening på EBITDA niveau og inklusive de forventede afskrivninger, er det mere eller mindre break-even, som møder investorerne på bundlinjen.



Fra 200 mia. til +/- 0 på få år

Investorerne gnider sig naturligt en ekstra gang i øjnene. Det er kun 12 måneder siden selskabet præsterede det bedste overskud nogensinde med et overskud på mere end 200 mia. DKK. Den gode forskel dengang var de høje rater, som Maersk ikke havde nogen indflydelse på i et marked karakteriseret af fuldkommen konkurrence.



Rater tilbage til før Covid-19 uden

Nu er de selvsamme rater faldet tilbage til om ikke "normalen", så dog tiden før verden gik ratemæssigt transportamok. Samtidig har der de seneste år været en underliggende og betydelig omkostningsinflation, som gør, at de reelle containerrater, korrigeret for prisstigningerne, er lavere.



Lavere vækst og flere skibe er dårlig cocktail

A.P. Møller Mærsk forsøger ikke at "putte" med den økonomiske virkelighed. På vej ind i 2024 er cocktailen af en økonomisk afmatning, som giver mindre at sejle med og flere af de skibe, som blev bestilt for år tilbage og bliver leveret nu på det forkerte ratetidspunkt, en presset indtjening. Maersk noterede, at de ikke regner med at antallet af skibe som bliver ophugget på grund af alder, kommer til at stige markant og kunne udbuds/efterspørgselsmæssigt "balancere" raterne op.



Venter flere år med lavere rater

2024 bliver svært, og det er det som investorerne tager udgangspunkt i og bestik af. Det er her indtjeningen betyder mest. For investorerne er det både indtjeningsudsigterne og villigheden til at købe ind på fremtidige bedre tider, som kan gøre en forskel. I den henseende, er det kortsigtet ikke opløftende. Risikoen er at investorerne står tilbage med aktier, som set i forhold til historikken er lavt prissat, men som kan forblive lavt prissat.



Shipping er en boom bust industri

Rater veksler mellem "tårnhøje" efter tider, hvor der har været tjent for lidt, for længe. Det er der hvor der er bestilt få skibe til senere levering. Flåden er aldrende og der er eller der er udsigt til en ubalance med mere efterspørgsel end udbud. De kommende år ser det anderledes ud. A.P. Møller Mærsk har masser af tid og kapital til at vente på bedre tider.



Ekstrem Covid optur kan forlænge nedturen

Udfordringerne kan mærkes og konkurrenter i en dårligere økonomisk forfatning end Maersk ivl mærke det hårdere. Samtidig er der en risiko for at årene med lave rater kan komme til at trække ud. Alle rederier har tjent gulddukater i 2020-2022 og de fleste har mange penge til at stå imod. Normalt vil en nedtur vare et par år. Denne gang er der en risiko for at den økonomiske polstring hos de fleste kan forlænge nedturen med 1 år eller så.



2024 indtjening "reddes" af 2023 reservation

A.P. Møller Mærsk vil over de kommende kvartaler reducere medarbejderstyrken med ca. 10 %. Udgiften til fratrædelser kan komme til at belaste og blive udgiftsført i år, mens effekten af de lavere udgifter kommer til positivt at påvirke 2024. Det kan hjælpe APM til at undgå røde indtjeningstal næste år.



Lav prisfastsættelse giver "trading aktie" men risiko for arbejdsløse penge

Det er naturligt, hvis investorerne tænker, at store kursfald og en lav prisfastsættelse er en for stor fristelse til at ignorere. Imod at "udnytte" en sådan "uligevægt" taler, at investorerne på kort sigt har en tendens til at ignorere "billige" aktier, hvis den tilstand forventes at vare i en længere periode. Det vil være mest naturligt, hvis de penge, som investorerne har mulighed for at tjene på investeringen kortsigtet, kommer fra "køb og efterfølgende hurtigt salg" snarere end "køb og behold og vent på værdistigninger". Prisfastsættelsen er tæt på historiske "rock bottom" niveauer på omkring 0,42x bogført egenkapital.



P/E er et problematisk investeringsanker i en boom/bust industri

Hvis du mangler en oversigt over prisfastsættelsen udtrykt som P/E, er der en god grund til det. Den er nemlig for en række selskaber, hvis indtjening svinger ekstremt op og ned, ikke særlig anvendelig. "P" svinger selvsagt en del, men "E" og forventninger til indtjeningen svinger måske endnu mere og er ikke et godt investeringsanker i shippingindustrien.



Markedsmekanismer og investorernes mindset

Indtjeningen er faldet og usikkerheden steget på kort sigt. Om du skal købe eller sælge, ved jeg i sagens natur ikke, men jeg håber jeg har illustreret, hvordan mekanismerne virker og hvordan investorerne tænker.


Figur 1: Kursudvikling i A.P. Møller Mærsk, 3 år

Kilde: Nordnet

MAERSK B.CO




6/11 2023 07:40 ProInvestorNEWS 4116544



Figur 2: Udviklingen i indtjeningsforventninger for A.P. Møller Mærsk fra 2023-2025

Kilde: Marketscreener.com

MAERSK B.CO




6/11 2023 08:08 ProInvestorNEWS 1116548



Mærsk/ABG: Kursmål skåret 14 pct. - GENT
6.11.2023 06.34 • MarketWire •
Kursmålet for aktien i A.P.Møller-Mærsk er fredag blevet sænket med 14 pct. til 10.550 kr. fra førhen 12.300 kr. af finanshuset ABG Sundal Collier.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Anbefalingen af aktien gentages på "hold" af analytiker Petter Haugen. Det nye kursmål indikerer da også et begrænset potentiale på 4 pct. i forhold til lukkekursen fredag i 10.130 kr.

ABG Sundal Collier har haft en neutral anbefaling af aktien i Mærsk siden juli, da kursen på aktien lå i 13.675 kr.

Der er registreret 27 finanshuses anbefalinger af aktien i Mærsk, ifølge Bloomberg News. Heraf er otte positive, otte er neutrale, og 111 er negative.

Det gennemsnitlige kursmål er samtidig på 13.107 kr., hvilket peger i retning af et kurspotentiale på knap 30 pct.

.\˙ MarketWire



6/11 2023 10:46 Urban 2116554



Som en sidebemærkning, kan Mærsks aktuelle ejerandel på 10,48% i norske HOEGH AUTOLINERS muligvis være et strategisk køb?

Höegh Autoliners tilbyder søtransport af biler, maskiner og lastbiler.

LEIF HÖEGH & CO AS ejer p.t. 41,55% af selskabet

https://bors.finansavisen.no/NO/instrument/HAUTO.OSE



6/11 2023 11:02 DjengisCash 2116556



Med Mcap på HOEGH på 16 mia. nkr er værdien af Mærsks andel ret beskeden. Så forvent ikke en større gevinst herfra.



6/11 2023 11:08 Urban 2116557



LEIF HÖEGH & CO A ejer p.t. 41,55% af selskabet. Ved køb af Leif Höeghs ejerandel, får Mærsk en ejerandel på over 50%.;−)



6/11 2023 11:18 Urban 2116559



Med udgangspunkt i de fremtidige markedsforventninger til transport af f.eks. biler og lastbiler etc., vil købet strategisk ligge lige til "højrebenet" for Mærsk;−)

Se f.eks. denne artikel:

https://shippingwatch.dk/Rederier/article16488177.ece



6/11 2023 12:01 DjengisCash 2116561



Ikke det "strategiske højreben". Strategien er fokuseret på containertransport, terminaldrift og logistik.

Det er mere oplagt, at Mærsk vil frasælge aktieposten, hvis prisen er rigtig.



6/11 2023 12:21 Urban 2116562



DjengisCash. Jeg forventer, at et "ændret og opdateret strategi skift" er/bliver iværksat:

"Rederiet reber sejlene og erkender, at strategien endnu ikke kan løfte, som man havde håbet. Strategien vakler mere, end man havde håbet, lyder det fra Sydbank".

På pressemødet erkendte topchefen, at den syv år gamle integratorstrategi endnu ikke til fulde har kunnet gøre det, den skulle. Nemlig at sikre, at en styrket logistik- og havnedivision kan beskytte A.P. Møller-Mærsks.


https://finans.dk/erhverv/ECE16571920/maersks-strategi-skulle-virke-i-modvind-den-har-vaklet-mere-end-man-nok-havde-haabet/



6/11 2023 13:32 DjengisCash 2116563



Når bilskibe har "kronede dage", så bliver det naturligvis indregnet i prissætningen, hvis Leif Höegh skulle vælge at sælge.
Så den kommercielle fidus for Mærsk er ikke oplagt, hvis modparten er en god købmand.



6/11 2023 11:15 ProInvestorNEWS 1116558



Mærsk går imod svære tider - udenlandsk børshus skærer i kursmålet

6/11 09:31

Der er svære tider forude for A.P. Møller-Mærsk, konstaterer børshuset Kepler Cheuvreux, der skærer sit kursmål til 9600 kr. fra 10.700 kr. Anbefalingen er uændret "reducer".

Det fremgår af et notat.

Sænkningen kommer, efter at Mærsk-aktien fredag blev ramt af en historisk nedtur i kølvandet af sit regnskab for tredje kvartal. Her flugtede tallene ellers nogenlunde med forventningerne, men raterne var lave, og tonen i forhold til markedsudsigterne var endog meget negativ. Mærsk oplyse desuden, at koncernen vil se nærmere på sit tilbagekøbsprogram for egne aktier i 2024.

- Vi estimerer, at aktietilbagekøb vil blive afsluttet efter den 1. maj, men forudser et mindre årligt udbytte på 150 kr. per aktie i 2024-25, ligesom under den seneste nedtur, skriver Kepler Cheuvreux.

Børshuset sænker i øvrigt sine estimater for Mærsks største forretningsben Ocean, der omfatter containerrederiet.


.\˙ MarketWire



7/11 2023 08:34 ProInvestorNEWS 0116585



A.P. Møller Mærsk: Det er nu aktietilbagekøb giver mening https://www.proinvestor.com/boards/116583



TRÅDOVERSIGT