Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas opkøber radar teknologi


47054 troldmanden 7/10 2011 11:42
Oversigt

Som skrevet i chatten så har Vestas netop sikret sig rettighederne til en ny innovativ radar teknologi via købet af norske OCAS AS.

Hvad skal Vestas så bruge denne teknologi til?

Vindmøllerne bliver stadig højere og højere. Det betyder at lavtgående fly trafik faktisk kan komme i kambolage med vindmøllerne hvis ikke de opdages i tide. Allerede nu er der et krav om at der placeres et blinkende lys ovenpå nacellen. Det virker som sådan også fint. Men det giver en masse gener for dem som bor rundt omkring parken. Forstil jer en vindmølle park med 50 høje vindmøller som hver i sær usynkront blinker meget kraftigt hver 2-3 sek. Det er ikke sjovt. Og alene derfor er der parker der ikke bliver godkendt i dag.

Der er også parker der ikke bliver godkendt pga flysikkerheden. Altså hvor myndighederne mener at det ikke engang er nok med det blinkende lys.

Begge ovenstående problemer kan radar teknologien fra OCAS AS hjælpe med.

Teknologien betyder at alle lysene på toppen af nacellerne i udgangspunktet er slukket. Når så radaren observere et flyt med retning mod vindmøllerne så tændes lysene straks. Ændre flyet ikke kurs kommer der kort derefter en lyd besked gennem pilotens VHF radio der siger "WIND FARM"

Man kan se en video af teknologien via nedenstående link

http://www.ocas-as.no/?module=Articles&action=Article.publicOpen&id=202

Jeg finder det rigtig godt at Vestas opkøber denne teknologi som jeg gætter på de har betalt et 2-cifret mio beløb for. Udover at teknologien kan få nogle af Vestas "egne" projekter til at glide lettere igennem udviklings processen så er det også et opkøb der afskære andre producenter fra at bruge teknologien. Så jeg ser det også som et offensivt opkøb. Og det synes jeg er rigtig godt. Rigtig mange udviklings afdelinger har en tendens til at tro det kun er en selv der kan finde ud af at opfinde nye gode teknologier. (not invented here syndromet) Og de virksomheder/afdelinger er derfor ikke tilbøjelig til at fortage de vigtige stategiske opkøb når mulighederne ellers byder sig.






7/10 2011 12:31 ChristianIA 047057



Flylys er typisk GPS styret netop for at sikre at det blinker synkront og de er oftest også skærmet så man ikke kan se dem nedefra.
Men det lyder rigtigt smart :−)



7/10 2011 12:45 troldmanden 047058



Det er så åbenbart ikke altid den synkrone GPS virker

Afskærmningen af lysene virker kun hvis du er meget tæt på møllen og altså skal kigge op med en relativ stor vinkel. Er man på flere km afstand så kan man ofte se lysene blinke



7/10 2011 13:13 ChristianIA 047061



Nogle parker sendes tænd/sluk signalet også fra en computer i sub-station ud til møllerne, dette vil også sikre synkrone blink.
Du har ret i det med flere km, men det er ikke det som naboerne vil opleve, og flere km væk kan der nemt være mange andre lyskilder som tv master, havne etc. Det er det nære lys som generer naboerne.
Personligt tror jeg ikke det system er en guldgrube. Flylys koster sikkert mange penge og GPS modtagere er ret billige, så det kan ikke koste alverden at sætte modtagere i hver enkelt lys, mens et radarsystem med måske bare sådan 3 radarer koster nok en del.



7/10 2011 13:53 troldmanden 047062



Jeg læser det også lige så meget som om at myndighederne siger nej til visse projekter pga flysikkerhed. Og der giver denne teknologi jo en ekstra mulighed idet den via flyets egen VHF radio også advare flyet mod vindmølle parken.

Mit bud er at der blot skal sælges 50-100mw møller pga denne teknologi for at købet er tjent hjem. Og at teknologien i sig selv kan hjælpe med at skaffe ekstra ordre på 100-500mw om året.

Og så ser jeg det stadig som interessant at man ved et opkøb forhindre andre konkurenter i at benytte tteknologien. Teknologien er opstillet 60 steder. Det vides dog ikke hvor mange af disse der er ved vindmølle parker.

Vestas har forøvrigt lige lancere andre options pakker i form af forskellige tknologier der kan hjælpe med at sikre ordre i specifikke tilfælde. Men mer om det på et senere tidspunkt



7/10 2011 15:29 troldmanden 147070



Her er et projekt som faktisk ser ud til ikke at kan blive godkendt hvis det lyser hele tiden

Vid ett möte, med politikerna i Åre kommun (Undersåker, 2 juni) sa Eva Hellstrand att kommunen inte
skulle godta översiktplanen om belysningen var på hela tiden. Vad säger ni om det?
Svar: JP Vind jobbar för att hitta en lösning där belysningen inte behöver vara på hela tiden.

http://www.jpvind.se/assets/Frgor-och-synpunkter-Samrdsmte-23-sept-2010.pdf

Og sjovt nok har JP Wind senere hen lavet en aftale med OCAS om levering af radarsystement

http://www.ocas-as.no/en/filestore/Arkiv_News/PressreleaseOCASAS.pdf



10/10 2011 13:12 mccarthy 047145



Hej Troldmand.
Jeg skylder dig et svar på, hvorfor jeg er noget loren omkring værdien af Vestas mange patenter.
----
Vestas har i de senere år personale mæssigt neddroslet deres udviklingafd., som var på en 2200 mand.Dette allene har en signalværdi.
Strøm, som er President, Vestas Technology R&D, kommer med en masse udtalelser omkring fremtiden, men har intet konkret omkring hvad denne enorme investering i hans afd. har betydet for at fremme det nutidige salg. Det er jo evident, at de nye mølletyper har kostet, men jeg savner konkret bevis for at Vestas ekstra investeringer i R&S bærer frugt.
Stealt teknologien burde give en mængde ordre, men jeg har intet kunne finde via nettet. Her er to links:
http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/8726922/Military-radar-deal-paves-way-for-more-wind-farms-across-Britain.html
og
http://www.rechargenews.com/energy/wind/article273223.ece
Det jeg bemærker er, at forsvaret i U.K. indkøber mobil! radar teknologi, for at imødekomme problemet med 'støj' fra vindmøller.
Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad er bedst, men måske er dette problem mere komlext end blot at lade vindmølleproducenterne om løsningen.
Et andet eksempel - som jeg ikke lige kan hitte på nettet - var et salg i Sverige som gik til Repower? p.g.a. møllen også kunne klare ekstreme kolde klimaforhold. Netop på dette område mener jeg at Vestas er fremest i at møllen virker samt at kunne servicere den billigst ved fejl - igen hvad gik galt.
Og til noget andet.Har du en kommentar til denne manglende 'gamle' ordre, som i mine øjne er fuld financieret o.s.v.men ikke annonceret.
http://www.renewbl.com/2011/05/30/vestas-to-deliver-73-turbines-to-alta-wind-energy-center-in-california.html





13/10 2011 16:25 troldmanden 047253



Hej mcarthy

Beklager ser først dit indlæg nu.

Jeg er ikke et eneste sek i tvivl om at deres store satsning på R&D betyder næste alt for dem. Men det er også klart at det naturligvis er hemmeligt så lamng tid som det nu kan lade sig gøre hvad de arbejder på. For ellers gør konkurrenterne jo blot det samme. Men det er min opfattelse at der bliver løftet lidt mere af sløret den 9 nov i forbindelse med deres Q3 regnskab

Stealth teknologien er endnu ikke helt færdiuviklet. De har først for ganske nylit opstllet prototype med ae 3 vinger i den nye "forklædning". Den hidtil test var blot med en vinge.

Ja der arbejdes også på at selve radar stationerne kan filtrere vndmølerne fra. Men hvorfor skulle en radar station bruge penge på en opgradering blot fordi nogle developer gerne vil sætte møller op? Det er mere logisk det er developeren der betaler i form af opgradering af møllerne.

Så den nye radar teknologi tror jeg kun langsomt vil udrulles efterhånden som radarene alligevel skal opgraderes til nye modeller.

Det er vigtigt at huske på der bliver solgt ca 40000mw på årsbasis. Så når Vestas sælger for 6-8000 så er der naturligvis også en masse ordre som vestas taber af den ene eller anden grund. Derfor synes jeg ikke det giver så meget mening at kigge på enkelte projekter om hvorfor de er gået til anden side. Der kan være SÅ mange årsager til det.

Ang den ordre du spørger ind til så har vestas allerde annoncert den. Det gjorde de den 27/5

Vh
T.






13/10 2011 17:26 mccarthy 047259



Hej troldmand og tak for svaret.
I min branche ( IT ) arbejder/arbejdede man med et begreb der hed 'go to marked'.
I den branche investeres multi, men man skal kapitalisere investeringen indenfor rimelig tid, ellers er gevinsten væk - nye teknologier har taget over. Jeg tænker blot på om det ikke er det samme i vind teknologien? Strøm snakker, men Vestas vinder ikke ordre - eller, hvor lang tid skal investorerne vente førend investeringen viser sig i ordre.
Jeg kan se en fordel ved at Vestas solgte teknologi i form af royalties (som man gør i min branche )- så meget pr. brug pr mølle, med et mindste beløb. Profitten skulle selvfølgelig konteres R&S.

Jeg havde lagt forkert url ind. Den korrekte er http://www.terra-genpower.com/News/Terra-Gen-Power-Announces-Closing-of-$631-Million-.aspx .



13/10 2011 17:33 troldmanden 047260



Ja man kan slet ikke sammenligne de 2 brancher. Husk på en vindmølle skal være online 24/7/365 og køre i 20-25 år. Så komponenterne skal være MEGET holdbare og gennemgå nogle ret hårde test.

En bil køre typisk kun omkring 500 timer om året og holder omkring 10-15 år før den skrottes. Og selv der tager det flere år at udvikle en ny motor/bil.

Så det tager altså lang tid at udvikle nye teknologier og sætte dem fri til masse salg.

Det er den ene ting. Den anden ting er at der løbende bliver fortaget opdateringer som de bare ikke melder noget ud om. Jeg ved f.eks at V80 møllen nu køre i version 8 (mrk 8) Og for hver ny version er der komponenter der bliver optimeret og ny teknologi indført. Men det er sjældent at Vestas sender en meddelelse ud om det. De gjorde det dog ved mrk 8 idet det er grid streamer platformen som er en MARKANT opgradering i forhold til tidligere.

Jeg har skrevet lidt om den før



13/10 2011 17:58 mccarthy 047261



Jeg beklager, men jeg er nok en lille smule uenig.
Du sammenligner med en bil og jeg vil derfor sammenligne med et fly.
Et fly er proppet til med elektronik/IT som opgraderes i forhold til nye speks. Således kan 'gamle' fly opgrades til ny teknologi. Afskrivningen er vel samme årrække, mere eller mindre ( fly kan videre sælges efter 20 år ). Netop, fordi man kan udskifte dele af flyet og derved optimere omkostningerne ved drift. En Vestas vinsmølle er - som jeg læser det - proppet med elektronik. Det ville da være odiøst, at sælge en mølle på et teknologisk stadie og så udmelde at møllen er uden mulighed for opdatering??? Jeg har hele tiden troet at dette var vejen for Vestas. Som jeg ser det er de etablerede vildmølle tårne på møllerne da brugbare til nye vinger m.m. og derved kan Vestas etablere sig på 'egne gamle' parker, såvel som 'andres gamle' perker'.
Jeg underkender ikke din faktuelle viden - tværtimod, men prøver at se på de massive investeringer, som kommer de nærmeste år frem. En mølle provider der kan garantere opgrades i en årrække af fx. 20 år er alt andet i vælten.



13/10 2011 18:26 troldmanden 047262



Ja eksisterende mølle kan godt opgraderes med visse ting så som ny software og mindre hardware. Og så er der en række tekniske options muligheder mølle ejerne kan vælge at benytte sig af.

Så ældre møller kan godt gøres mere effektive. Men ikke så meget som en helt nye generation af møller. Det samme må alt andet lige oså gælde fly hvor f.eks ny forbedret airdynamik ikke kan tilføjes gamle fly.

Man kan ikke umiddelbart genbruge gamle tårne til nye møller. For en ny mere moderne mølle er også en større og tungere mølle. Og det kan de gamle og mindre tårne og fundamenter ikke holde.

Men jo på vinge området tror jeg vi kommer til at se ny teknologi gøre det muligt at udskifte til en bedre og mere effektiv vinge på den eksisternde nacelle og derved producere mere energi

Jeg forstår ikke lige nedenstående. Kan du uddybe?

"En mølle provider der kan garantere opgrades i en årrække af fx. 20 år er alt andet i vælten"



10/10 2011 13:23 mccarthy 047146






TRÅDOVERSIGT