Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktieemission i små biotech/medico selskaber


113483 AWIN 26/6 2023 15:57
6
Oversigt

Opstartvirksomheder har behov for kapitalrejsning flere gange frem mod fase I, II og III og evt. godkendelse. Rejsen er lang og dyr. I 2022 er der opstået en ny trend for kapitalrejsning, som jeg mener er destruktiv for branchen som helhed. her en typisk udvikling:
Når et opstartselskab er blevet børsnoteret og arbejder frem mod fase 1, 2 osv, opstår der igen behov for flere penge, og det er helt normalt, og aktionærerne følger normalt med, fordi de tror på casen.
Tidligere kunne man så gå ud med en ny emission med en kurs man skønnede opnåelig, og som typisk lå nogle % under kursen.
Det er her, der er sket en vending, som åbenbart bygger på at der ikke er så mange risikovillige penge i markedet. Et eksempel: en aktie med en værdi på 3 kr. opretter med sin bank et prospekt, som tilbyder nye aktier til en kurs på 1 kr, altså en "rabat" på 2 kr., samtidig "forærer" man et antal optioner kaldet f. eks. TO2 og TO3, hvor man på et senere kan erhverve endnu flere aktier med en forud fastsat "fordelagtig" kurs. Helt klart sker der bare det, at den dag prospektet rammer markedet, falder aktien typisk ned mod den nye tilbudte kurs.
Hvad der herefter sker, er alt fra at selskabet lykkes med at få forhåndsgodkendelse fra sine aktionærer på en del af udbuddet til at mange sælger sine aktier med voldsomt tab. Andre vil acceptere situationen fordi man tror på produktet, er langsigtet investor, og kun nødigt tager tabet nu. Jeg tror tiden er inde for selskaberne til at skifte rådgiver, idet de belastes af voldsomme millionudgifter til dem, som råder til denne fremgangsmåde.
Der er heldigvis selskaber, som udbyder på traditionnel vis, men de er få. Endelig er der dem, som finder nye penge ved en rettet emission, det er fint, og giver for det meste kun et beskedent kursfald til de, som ikke er indbudt, og er langt billigere i omkostninger til at rejse kapital.
Jeg ved præcist, hvordan jeg personligt vil reagere ved nyemissioner fra opstartsselskaber. Hvis projektet ser meget attraktivt ud, køber jeg et frimærke (nogle få aktier) og afventer udviklingen. Hvis aktien så udvikler sig godt, afventer jeg perioden op til næste emission, og køber så i forhold til min portefølje og selskabets muligheder. Under ingen omstændigheder går jeg ind med penge, hvor udsigten er til på et tidspunkt at få mine aktier reduceret med måske 80 - 90%.




27/6 2023 11:10 Sukkeralf 6113509



Ja vi går en svær tid i møde, for det er ikke nemt at hente penge i de kommende år. Meget afhænger naturligvis særligt af kvaliteten af biotekselskabet, men da pengene ikke hænger på træerne så ser vi nok alle mulige trælse måder at skrabe kapital sammen.

Her et par eksempler på ting vi allerede har set og nok vil se endnu mere.

Sutro Biopharma sælger mulige royalty indtægter fra deres spin-off Vaxyte til Blackstone - da kursen i forvejen er træt, så er det nok en meget fornuftig beslutning omend det er svært at se om de får nok ud af det:

https://www.sutrobio.com/sutro-biopharma-and-blackstone-announce-royalty-financing-collaboration/

Et andet eksempel her som jeg virkelig hader, for det gør det ganske svært at få en seriøs uptrend i en aktie - nemlig emission oven på gode data. Her er det MoonLake Therapeutics som i går kom med gode data i HS og umiddelbart efter kommer en emission - lad os se hvad den gør ved kursen:

https://ir.moonlaketx.com/news-releases/news-release-details/moonlake-immunotherapeutics-achieves-landmark-milestone-positive

https://ir.moonlaketx.com/news-releases/news-release-details/moonlake-immunotherapeutics-announces-proposed-underwritten

Så hårde tider for os investorer i mindre biotekselskaber!!





27/6 2023 11:53 AWIN 5113510



Sukkeralf
Jeg har mest erfaring med nordiske aktier, i flæng kan jeg nævne Mendus, Alligator, Diamyd, Brain+, som alle er i gang med en emission, og alle har fået bøllebank fordi markedet omgående indretter sig efter udbudskursen, som er en brøkdel af den . Selskaberne her har nu fået millioner i kassen, og enkelte melder nu ud med positive trends. For investor i disse selskaber, hvor den nye kurs for nogle er sat tilbage med 80%, er håbet om en god indtjening i aktien skudt ud til det uvisse. Lige her ovenpå emissionen er der et kæmpetab at forhold sig til. Jeg fatter ikke, at de store investorer har støttet emissionerne.
Lige nu har Neo Dynamics meldt ud med en emission, og aktien er selvfølgelig omgående dumpet med 70%. Uanset om de får lov på generalforsamlingen om en måned, er skaden sket. Jeg solgte en stor portion i går, og vil kun støtte emissionen i meget beskedent omfang. Hvor er bestyrelserne henne i alle disse selskaber.



27/6 2023 12:51 Sukkeralf 7113513



Spørgsmålet er jo stadig om der er andre udveje. Kender lidt til Alligator og de har i hvert fald ikke leveret over de seneste år. Kunne også nævne Bergenbio hvor emissioner har dræbt kursen, men de har heller ikke leveret.

MoonLake som jeg skrev om før får tillige kritik fra anden side omkring måden data opgives på, så super flot hvis man fremsætter data lige vel positivt og henter hurtige penge. Når folk så gennemskuer, at data måske ikke er nær så gode som først antaget, så bliver det bare endnu mere træls. Men i disse tider handler det om overlevelse, så er man jo sig selv nærmest.



27/6 2023 14:23 AWIN 4113518



I min verden er rettet emission det bedste, fordi det meldes ud som loven siger, og så sker emissionen typisk over night (fra dag til dag). Hvis der er en rabat, vil det påvise kursen, fordi det udvander de aktier, der er holdt udenfor. Selskaberne i dag er i panik, fordi de ved at interessen er stærkt reduceret generelt i markedet, og så er der nogle banker, som "viser vejen" med udbud til ekstremt lave kurser. Nu skal vi ikke glemme, at nogle vil komme op igen. De nævnte i mit svar ovenfor, er alle selskaber, også Alligator, har interessante sager i klinikken, og derfor potentielt kan nå markedet indenfor et kort tidsinterval. Brain+ er allerede i markedet, og har derfor gode muligheder for begyndende salg i år, og store forventninger til 2024/25. Neo Dynamics har FDA markedstilladelse i USA, og burde derfor kunne gennemføre en rettet emission, som dog næppe vil give det samme udbytte, men skaderne ville være mindre for de trofaste investorer, som har været med hele vejen. Samtidig koster det kun en brøkdel i omkostninger til rådgiverne. Det kræver bare, at direktionen på seneste generalforsamling har fået tilladelse af bestyrelsen, så det kan ske lynhurtigt.



28/6 2023 14:24 Sukkeralf 4113547






28/6 2023 15:22 AWIN 3113550



Tillykke, den er i en anden klasse, jeg håber du var godt lastet. Hvad gør du så nu, lidt profithøst er vel egentligt ofte fornuftigt?



TRÅDOVERSIGT