Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

H1: Aktieindeks klumper sig sammen om 20 % nedtur


104269 ProInvestorNEWS 1/7 2022 07:35
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Første halvår har budt på en af de sjældne og meget hårde aktienedture. Vi har oplevet "bear markets", "bear market rallies", men tilbage står, at forskellige aktieindeks næsten klumper sig sammen om +/- 20 % nedtur!



Det har været et usædvanlig dårligt halvår.

Værst af de store indeks er det gået i Nasdaq, som har mistet ca. 30 % af sine værdier.

Cathie Woods og hendes ARKK er blevet synonym med først storhed (fra 2017-2021) og siden meget stort fald

Det er dog ikke kun i ARKK, men hele Nasdaq hvor udviklingen har været meget negativ.

De danske aktier er faldet ca. 20 %. Der er kun få selskaber, som er steget (Novo Nordisk, Chr. Hansen og Jyske Bank).

22/25 selskaber er faldet lidt, noget eller ekstremt meget

Værst er det går for AMBU, GN Store Nord, Pandora og Rockwool, som er faldet med 40-60 %.

Udviklingen for Pandora er "bemærkelsesværdig". Mens aktien er faldet 45 %, har der ikke været nogen væsentlig negativ udvikling i indtjeningsforventningerne, som det fremgår af figur 2. Pandora er ramt at detailnedturen, hvor høj inflation og stigende renter spiser af forbrugernes disponible indkomst. Enten skal aktiekursen give sig i opadgående retning, eller også kommer der en nedjustering fra Pandora i forbindelse med halvårsregnskabet. Ellers passer udviklingen ikke med "virkeligheden.

Havde det ikke været for indekssværvægteren, Novo Nordisk, ville indeksudviklingen i Danmark havde været langt værre (Den største "vægt" er steget mest og har klaret sig bedst)

Danmark sluttede på niveau med nedturen i Sverige, Tyskland og USA, S&P 500

Bedst er det indeksmæssigt gået i Norge, hvor høje oliepriser og stabil udvikling for lakseindustrien, har fået halvåret til at lande omkring 0.

2. halvår starter i mol men slutter i dur


Udgangspunktet for 2. Halvår er både godt og dårligt. Investorerne har en dålig fornemmelse i maven og porteføljerne. Inflationen er høj og kan ikke med sikkerhed siges at have toppet endnu. Forbrugerne er meget tilbageholdne, og en række aktier indenfor konsumentvarer og cyklisk forbrug er faldet meget betydeligt. Hovedsagelig på forventninger om negative indtjeningstilpasninger i forbindelse med halvårsregnskaber.


Der er en risiko for mere tilpasning (estimaterne er for høje). Samtidig er der allerede sket en betydelig kursmæssig tilpasning indenfor eksempelvis beklædning.. De kommende måneder kan der komme mere af den, men samtidig er det værd at erindre, at investorerne er langt foran den økonomiske nedtur og forbereder sig på ultimo året. En del råvarer er faldet massivt de seneste uger, og vi mangler "blot" energiområdet for at det er realistisk, at inflationen har nået toppen. Nedturen kan fortsætte, men den bør snart kulminere. 2. Halvår starter i "mol", men slutter i "dur".


Figur 1: Indeksudvikling for udvalgte aktieindeks i 1. Halvår 2022

Kilde: Nordnet, egen tilvirkning


Figur 2: Indtjeningsudvikling, analytikere, Pandora

Kilde: Marketscreener.com




TRÅDOVERSIGT