Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

The broken Equity Story


50514 akademikeren 31/12 2011 12:38
Oversigt

Hvordan kan en virksomhed det ene år være 100 milliarder værd og det følgende år være 13 milliarder værd, som er tilfældet med Vestas?

Hvordan kan en virksomhed som Genmab være 16 milliarder værd og nogle år senere være værdisat til sin kontantbeholdning på 1,2 milliarder?

Svarene søger vi oftest i selskabets nøgletal, som også er det naturlige sted at lede. Der kan være tale om dramatiske fald i omsætning og indtjening, eller eksplosion i udgifter eller gæld.

Og som de gamle marxister sagde, så vil svaret altid ligger der, i den SIDSTE analyse. Og Buffet og de tunge værdisætningsdrenge vil være enige.

En virksomhedsværdi - vil før eller siden - være en funktion af dens egenkapital. Og hvis en virksomhed konsekvent leverer overskud og stigende egenkapital (som ikke er oppustet af goodwill) så VIL aktiekursen følge med op.

Omvendt vil værdisætningen også følge med ned når egenkapitalen år efter år svinder ind. Det sker ikke imorgen, eller om 3 måneder, men det sker om 3-5 år.

Det er perspektivet i langsigtet investering. Du investerer i en del af en virksomhed, som afspejles historisk i selskabets egenkapital.

Men en værdiansættelse er andet end blot fremskrivninger i et regneark.

På PI interesserer vi os meget for nutidsværdi eller nær-fremtidsværdi og her træder andre mekanismer i spil.

Af de mere uhåndgribelige handler det om tillid. Tillid til ledelsen. Og mere præcist tillid til den fortælling - eller Equity Story - ledelsen fortæller i investorpræsentationer og ved kapitalmarkedsdage.

Mange kan fortælle floromsvundne historier om vækst, indtjening og omsætning. Men noget andet er at få det til at hænge sammen med en troværdig vej til vækst og indtjening for investorerne.

Ikke destomindre var det præcis det som Engell gjorde først med "The Will to Win" og derefter med "Triple 15".

Da Engell kom til, lå aktien der hvor den ligger nu, og Engell gik igang med at fortælle en ny historie om Vestas, som de institutionelle investorer købte. Fortællingen om Vestas blev hjulpet godt på vej af mange regeringers commitment til at bruge milliarder, man fristet til at sige Villyarder, på udbygning af den grønne energi.

Alt hang tilsyneladende sammen i den fortælling der skulle bringe Vestas i mål med Triple 15. Så ændrer verden sig og man skal tilpasse sin fortælling en ny virkelighed, hvilket betyder at man skal ud og love lidt mindre end det man har gjort tidligere.

Vestas havde små-og mellemstore developere som kunder, som blev udslettet af finanskrisen. Siemens på Hav. Kineserne på rov. For blot at nævne nogle ting.
Det gør så også at prisen man som investor vil betale for dette lidt mindre eventyrlige også er - ja mindre.

Jeg ved fra analytikersiden at Ditlev Engell gik meget hårdt til analytikerne og lovede dem højt og helligt at triple 15 ville blive leveret. Derfor købte de Vestas med arme og ben, pensionskasser, banker og fonde blev stopfordret med Vestas aktier, ligesom de er stopfordret med novo aktier idag.

Med tiden forblev Fortællingen intakt, selvom kvartal efter kvartalsafrapportering gjorde den mere skinger.

Og tilsidst, og alt for sent, blev der et fundamentalt mismatch mellem det man havde lovet og det man leverede. Det forsatte så et stykke tid indtil at tilliden til at ledelsen kunne fortælle den rigtige historie forsvandt. I op mod et år holdt Vestas fast i Triple 15, mens markedet slet ikke troede på det og blot ventede på at også Vestas skulle sige det.

Det er dræbende for en fortælling, fordi den urigtige historie, dækker for nye og interessante historier.

Og så tog fanden ved kursen. For ret beset investerer vi jo i fremtidig værdi, og kan vi ikke bruge hverken fortidig performance eller equity storyén til at fortælle os selv og i de institutionelles tilfælde - vores kunder, den rigtige historie -så falder investeringsideen væk.

Fortælling - equity Story´en - er broken. Den er gået i stykker.

Man skal så begynde at bygge en ny historie op, hvilket er svært og sjældent kan gøres af den samme ledelse som har slået den gamle historie ihjel.

Det er så også grunden - i mine øjne - at folk går MEGET op i ordresituationen i Vestas. Ikke fordi det har den store økonomiske betydning for virksomheden om man leverer 6600 mw eller 7000 mw.

Men for fortællingen er det HELT afgørende. Man kan simpelthen ikke holde til endnu en missed milestone.

Derfor synes jeg faktisk at det er rigtigt at følge det ordreindtag tæt, måske ikke hysterisk tæt, men tæt.

Jeg har sagt det før og vil skrive det igen. Jeg mener Ditlev Engell er en meget stor ledergestalt i dansk erhvervsliv. Hans kommunikationsevner har været helt uovertrufne og han har været med til at brande Vestas helt op i den industrielle verdenselite.

Det er lidt af en bedrift og noget han kan være stolt af. Jeg er stolt på hans og Vestas vegne.

Desværre har han manglet nogle spindoktorer som i tid kunne have tilrettelagt den rigtige kommunikation til markedet, så den for ham, ikke havde været så ultimativt make-or-break agtig.

Nu venter juryen så i en eller anden forstand, men Ditlev vil, uanset om han når lowerrange eller ej have det svært i fremtiden. Næste milepæl er lige så afgørende.

Nok om Vestas. Lad os på falderebet tale om den broken Equity Story, der også fik Genmab i knæ. Eller lad os blot tale om et enkelt element i den.

Genmab er givet, og uden egentlig konkurrence, Danmarks mest succesfulde biotekselskab, idet man har fået et stof på markedet i superligaen af alle sygdomme, nemlig kræft. De har gjort det på kortere tid end stort set alle andre biotekselskaber i verden nogensinde har præsteret. 8 år fra klinik til markedet er World Class. World Class er så ikke ordet vi kan bruge om kursen. Den er world class dårlig. Og også her hænger det ikke sammen med et 10-foldigt kollaps i egenkapital men i et 10-foldigt kollaps til markedets tillid til ledelsen i selskabet.

Professor Jan van de Winkel har gjort alt rigtigt lige siden han trådte til, som iøvrigt også på spektakulær vis reddede hele selskabet for en ødelæggende Emission, som vi har set andre steder i dansk biotek.

Han har leveret på snart sagt alle de ting han har lovet. Han har endda lagt hånden på kogepladen ved at købe op for flere millioner i kurs 50+.

Der er bare lige en ting. Fabrikken.

Fabrikken er den utroværdige fætter i fortællingen om det ny Genmab. Og den blev gjort endnu værre da de stort straksafskrev og på den måde erkendte at en milliard kroner er spildt og DET skal selvfølgelig koste.

Til gengæld ser vi nu i Genmab, så småt vendingen i den fortælling, hvor de leverer på den nye Equity Story, men før fabrikken er ude af systemet klæber den ivrigt til fortællingen og lægger en dæmper på kursudviklingen.

Min pointe er at tillid betyder noget for den kortsigtede værdiansættelse af en Aktie.

Kun en tåbe frygter ikke en broken Equity Story.

Godt nytår.

31/12 2011 12:51 cykling 250515Drejebogen for Vestas er 100% intakt.Engel har bare indskrevet hændelser i kapitel 3, der ret beset først skulle havde været i kapitel 7, men slutningen bliver den samme.Manglende råstoffer og øget energi forbrug skiver historien selv, det er kun timingen og og persongaleriet der kan varieres lidt.

Godt Nytår31/12 2011 13:48 polopolo 150519Tak for en god og interessant nytårs historie.
Jeg er personligt ikke overbevist om at DE bør gå -men efter at have læst din vinkel kan jeg godt se at der ligger en pointe.
Humlen i dit nytårs eveangelie er jo at på trods af analyseværktøjer og nøgle tal så skal der en del psykologi til at vende en trend og på den konto er exit DE måske rigtig nok.
For så vidt angår drift af virksomheden så virker han (DE ) jo som den rigtige mand .

Genmab ved jeg mindre om men din historie evner da at påvirke følelserne og få en til at overveje lidt flere i pf UDEN at casen har ændret sig på nøgle tallene.
Sluttelig:
Godt nytår til alle.31/12 2011 14:30 troldmanden 150523Se det var et rigtig godt indlæg og enig i stort set alt. Og det er hvis ikke så tit

31/12 2011 16:50 HeyimnotCram 050527Udmærket Nytårstale Hr. Aka. Ja, Equity Story er vigtigt når noget skal skydes af på en børs. Men som tiden går finder markedet jo efterhånden ud af, at lave en prissætning som måske er mere rigtig. Hver eneste dag er der på børsen enighed om en ting, og det er prisen på de aktiver, som handles. Men der er en fundamental uenighed om den indre Value på de aktiver. Valuation er vi uenige om, og det skal vi allesammen være glade for, da det jo giver mulighed for at gøre en god handel.

Lige et par ord til de to virksomheder du omtaler.
Vestas:
1) Det er mit indtryk, at mange regeringer i Europa står med kravet om at spare. Hvordan mon diverse støtteordninger bliver i fremtiden?
2) Naturgas prisen i USA er i 2011 faldet ca 40%. Det er mit indtryk, at naturgas er en pålidelig energikilde, der også meget nemt lader sig installere med disse gasturbiner. Jeg tror, at naturgassen vil give Vestas en meget stærk konkurrence i 2012.
Genmab:
1) Jeg har også bemærket, at Genmab aktien er faldet til et niveau, hvor marketcap og cash på balance sheet er næsten identiske. Jeg håber, at jeg har købt noget Value i dette nivaue. Hvad angår valuation af sådan en biotek Aktie. Er det så egentlig ikke forkert, at tænke på aktien som en Aktie. Det er vel mere en option end det er en Aktie.31/12 2011 17:28 centa50 050528vestas er på vej ned til 21-25 område. men før det skal 53 område testes hvis det holder kan vi se en 2-3 dobler altså kurs 140 område som modstandslinjen ligger i den røde linje.

men hvis vestas nedjusterer og 53 ikke holder så er det bare om at komme ud. der går virkelig panik så ser vi 21,5-25 område som har en stærk bundlinje

aapl, nvo, Vestas, vws, GEN.CO
31/12 2011 17:39 cykling 050529Det lyder alvorligt er du sikker ?31/12 2011 17:42 centa50 050530ja jeg er meget sikker. bland aldrig kærlighed til aktier men brug sund fornuft, du skal tænke på at du handler imod computerne. det har du ikke overskud og penge til at vinde kampen.

som sagt skal vi se 53 først hvis det holder så skal du købe med arme og ben og holde den til 140. men hvis den går under 53. så siger jeg bare farvel og tak. og venter til 21-25 område.

men tag og kig på mit bavarian tråd lige ned under. selvom den også har en risko tila t falde yderligere, men står stærkere end vestas31/12 2011 18:11 centa50 050531cykling, så er der kun 6 timer tilbage 00.00 til at vestas skal offentligegøre deres sidste ordre for at nå i mål, og igår i tv2 finans var de meget sikker på at de vil også skaffe her lørdag. Hvis der ikke kommer en nu, mister ny nye aktionære igen deres tillid til ledelsen.

derfor kan vi se vestas 53-54 og det skal holde ellers er det mod 21-25.

lige nu tæller uret deres sidste time? 00.00

står vestas til at lave fald eller knald ? på mandag ?31/12 2011 18:18 swingkid 050532Sludder !! Vestas ordrestrøm torsdag og fredag er godkendt - der er ingen forventninger om ordre 31.12

sent from iPhone31/12 2011 18:24 centa50 050533en sidste ting hvordan bliver udmeldingerne til 2012, hvis de sætter deres prognose laver end 2011. så ser jeg kurs 21-25 100% og så vil 53-54 ikke holde.

jeg afventer stadig 53-54 og hvis prognosen i 2012 bliver bedre så køber jeg i 53-54 og holder til minumum 140 som jeg har modstandlinje oppe. ellers er det ned mod 21-25. hvis vestas ikke når i mål og sænker prognose til 2012.

held og lykke. men tag nu for fanden og kig på mit bava tråd. den er meget mere sikker.31/12 2011 18:27 cykling 050534Hej Centa

Jeg havde håbet at Dronningen i sin Nytårs tale ville tale lidt om alternativ energi, men nej, det blev til den sædvanlige opsang , ret ryggen du raske gut.Men også uden hendes majestæts hjælp, er jeg sikker på at Vestas er i mål, hvordan kursen så udvikler sig bliver mere end almindeligt spændende, af privat økonomiske årsager håber jeg på at du får ret i Asger sagen og udret i Ditlev sagen.


Godt Nytår31/12 2011 19:20 centa50 050535Vi får se hvad der sker på mandag, hvor marked vil sende vestas henne, vi skal blot huske på marked har altid ret.

med hensyn til bavarian nordic håber jeg også jeg får ret, at der stor optur for dem. Efter en omgang kurstæsk. markedsværdi er 1 millard.

der er skrevet en artikel om at Asger har været årest taber i 2011, jeg håber sandelig det bliver modsatte i 2012 så han bliver årest vinder i 2012 ,

Biotek: Aamunds selskaber blandt årets største tabere http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10328224/Biotek:-Aamunds-selskaber-blandt-aarets-stoerste-tabere-(NY)

godt nytår til alle.31/12 2011 20:09 Occam 050536Broken equity Stories er en bekvemmelighed for investorer. Ligesom kriserne i øvrigt. Hvordan skal vi ellers komme ind igen, når vi har taget 10-baggerne hjem? Vestas er til at købe i dag - i modsætning til Novo og Apple.31/12 2011 20:37 cykling 050537Helt korrekt

Sådan tænkte jeg også da jeg købte ind først i 250 så 150 nu kan det ikke blive værre , det kunne det så en portion i 88 og slutteligt sidst i 60, så snittet er 120 nu.Håber og tror på en rigtig best seller og regner med og sælge ud i 2012 i kurs 250 med halvdelen og gemme resten til sidst i bogen.
31/12 2011 20:53 centa50 050538Tyskland: Merkel nytårstale 2012 bliver vanskeligere end 2011. mon det påvirker vestas guidance til 2012 også ?

http://epn.dk/tema/gaeldskrise/article2650907.ece.

jeg tror stadig vestas skal ned herfra 58-65, jeg solgte selv ud med tab.
31/12 2011 20:59 cykling 050539Kunne ikke finde på at sælge,jeg er 90% sikker på historien, bare lidt i tvivl om antallet af kapitler.


Omkring Tyskland så er problemet at selv om der er taget beslutning om store offshore anlæg så er der for nuværende ikke mulighed for at koble strømmen til el systemmet det er ikke udbygget nok, det vil forsinke tysklands offshore plan væsentligt.31/12 2011 21:08 centa50 050540jeg tror selv på vestas som langsigtet.

men hvorfor ligge inde i aktien der er i nedtrend her og nu , det kunne være den skal i 53-54 eller i 21-25 før den går op i 100-400

men får jo bedre GAK og står ikke inde i aktien der bare falder og falder.

men hvis du har god tid og tålmodighed så er det absolut et godt køb i dette leje31/12 2011 21:30 cykling 050541Årsagen til at jeg ikke er i tvivl skyldes at jeg anerkender at 95% af verdens forskere ikke tager fejl omkring de stærkt tiltagende klima problemer.Verdens samfundet har for nuværende mere travlt med at placere det økonomiske ansvar for omlægningen af energien og handler slet ikke effektivt nok.Det kommer til at betyde at udledningen af co2 forsætte sin stejle kurve i en verden hvor energi forbruget forventes og stige 500% frem mod 2025.Jvf 95% af verdens forskere kommer det til og betyde at verdens samfundet ikke længere har et teoretisk skræk senarie og forholde sig til i år 2015, men the reel thing . Det vi betragter som udfordringer i dag ( finans krisen og lagkage fordeling for mange af os ) vil komme til og fremstå som ligegyldigt når konsekvenserne af vores ligegyldighed ses i klimaflygtninge og den nye verdens pest forurening.
31/12 2011 21:39 cykling 050542Årsagen til at jeg ikke går ud af vestas for så at forsøge at købe til en lavere kurs er at jeg ikke tør.

Jeg har ganske enkelt lagt mig alt for tungt i vestas ca 20 % af min samlede formue incl anlægs aktiver, så risikoen er set med mine amatør øjne for stor.31/12 2011 22:34 centa50 050543kan jeg være så heldig at se vestas falde mod 53-54 og måske 21-25 i fremtiden. mens bava stige mod 240 og bytte når vestas er kommet til 21-25.

uha det ku være vildt nice..

håber bavarian nordic starte sit raket mod 240. så jeg ikke når at være med i vestas toget

31/12 2011 23:30 cykling 050545For mig er bavarian en lotto Aktie med meget stor gevinst de har kun et skud i bøssen, men hvis det lykkes er det svært og vurdere potentialet, men det er stort.Riskoen er bare enorm

Vestas er i mine øjne kun et spørgsmål om tid inden værdi sætningen er tilbage i 75 til 150 milliarder og regnes for en vækst Aktie31/12 2011 23:42 centa50 050546bavarian nordic kan godt være lotto forhold til vestas , men potentialet er der så mere i bava så kan den stige meget mere og hurtigere end vestas.

Der er ikke mange langitids investor der sidder i bava mere da vi har set kurs 35. så hvor meget mere skulle den falde ved en evt prostvac flop. hvem skulle sende aktien ned herfra?

henhold til vestas. er der stadig mange der sidder fra kurs 20-35. så vestas kan de sagtens sende ned til 20-25 igen. så vestas har ikke gået gennem den panik som bava har.

Men hvis du ser bava stige meget hurtigt og meget i kommende periode så ik sig du ik fik rådet fra mig. Nu vil jeg ud og hygge mig og tænker på de raketter der bliver send til himlen , er bava aktier. :)2/1 2012 12:22 benny 050556Godt nytår til Jer alle fra Benny Bomstærk :−)

Centa ! Nu må du stoppe den Vestas-kuller. Den skulle meget nødig (aldrig) i 20-30. Mht til Bavarian er jeg med på holdet. At det så tit tager længere tid end forventet er en anden sag. I dag ser det helt rigtigt ud.2/1 2012 12:35 centa50 050557Jeg nægter at tro at vestas har bundet ud. Men det overrasker mig at se den stige så flot idag, havde ikke troet at den kunne stige mere end 65,6 ved en gap luk.

jeg håber den ryger ned igen, især ved 53-54 og ikke mindst risiko target 21-25.


Med hensyn til Bava har skillpaden lige rørt sig. Og den skal i 51-75 inden januar. og måske med en samarbejdspartner kan vi se 240-260 iløbet af året, se mit tråd længere nede2/1 2012 12:56 benny 050558Nu er jeg slet ikke til de der skråsikre udmeldinger. Så meget har jeg da lært om aktier :−). De rigtig store ordremuligheder mangler vi forsat at få afklaret og så lader det til, at Vestas er god til at lægge en økonomisk bund med servicekontrakter. Vi bliver stadig flere og flere mennesker og jeg læste lige, at nu er ca 70-75 % af nordpolar-isen "grød". Vandforsyningsårerne til Indien fra Himalaya reduceres med uhørt tempo. Vi skal bruge meget mere grøn energi. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før det igen rykker ind på politikerens top-liste.2/1 2012 13:07 centa50 050559ser ud til at toppen var i 67 område for vestas.

benny krydser du ikke finger så BAVA aktien er over 40 inden luk ? og tjek lige min tråd nedunder.
og forsætter mod 51-75 inden januar2/1 2012 13:11 benny 050560Vel gør jeg så centa. Det kan der vist ikke ske noget ved ;−). Hej igen. Skal lige en runde om huset og stormsikre igen igen. Apropo klima.2/1 2012 15:03 cykling 050565


2/1 2012 17:35 centa50 050581insisterer stadig på at bunden ikke er nået endnu. Måske med den nytår optismisme kan den komme i 73 men så ikke mere.

Sigter stadig mod 53-54 og måske (21-25)


Men hvis jeg var dig ville jeg kigge på bavarian nordic i mit tråd , der muligvis har bundet ud teknisk og psykologisk mæssig2/1 2012 18:42 Jacobs1 250584Tror efterhånden den er sevet ind.
Et udsagn bliver ikke mere rigtig, bare fordi man gentager den mange gange.2/1 2012 18:49 cykling 050586Jeg har så rigeligt med bavarian med mit ufattelige klarsyn og sans for timing gjorde jeg sådan ca som med Vestas.Kigge vantro på faldet fra 250 til 120 i foråret 2011 var der så en stille periode med vandret bevægelse og købte derfor en større portion i den klare overbevisning at nu skulle vi op igen.Resten er historie , så jeg glæder mig rigtig meget til at du for ret.Jeg har ikke som i tilfældet med vestas turde at købe på vej ned, igen fordi det er knald eller fald med bavarian.2/1 2012 19:04 centa50 050588bavarian nordic er i fase 3 med prostvac, hvorfor akkumelere deucthe bank og morgan stanley i deres postioner. De prøver at købe så lidt som muligt for at forhindre at aktien komme meget højere op. De prøver gøre det så lav som muligt.

her er chartet af bavarians nordic usa konkurrent der 10-20 doblet på ganske få tid da de kom ud med postive data.

kryds finger for det sker i bava også, så tror jeg vi ser højere end 260 som jeg pt har mål i udgangen af 2012.

her er billedet., læg mærke til den sorte pil fra kurs 2-3 og data udkom

aapl, nvo, Vestas, vws, GEN.CO
2/1 2012 19:22 cykling 050592Måske lykkes det, måske finder de en partner de kan blive enige med.Måske viser det sig at produktet har bivirkninger og aldrig kommer på markedet.2/1 2012 19:33 centa50 050593"Måske viser det sig at produktet har bivirkninger og aldrig kommer på markedet."

Sig mig engang findes der overhovedet et produkt der er uden bivirkinger?

Det gode ved bavarian i fase 3 er at de kan rette på de fejl som denderon er kommet ud med.

jeg gætter på 43 imorgen for bava. den går til top10 imorgen. tjek grafen fra din netbank bare en 3 måneder :)3/1 2012 01:39 fillandkill 050618"Kun en tåbe frygter ikke en broken Equity Story."

Ha ha.. kan du så ikke finde en måde at indtegne Equity Story på i en graf, så vi alle kan blive mindet om at den er der..4/1 2012 21:11 Kongkurs 050806aka - meget fint indlæg. Desværre må jeg er erklære mig dybt uening fsva. Vestas og DE.
DE er uden tvivl en dygtig storyteller, men der er også uden tvivl et ledelsesproblem i Vestas. bestyrelse + direktion formår vedvarende ikke at levere på egne udmeldinger.
På en eller anden led er dette = udygtighed.Om det så er fordi de har fortalt den forkerte story, ikke ved hvad der sker i deres egen virksomhed eller omverden, eller om man på direktionsgangen bare ikke er i besiddelse af evnerne - det kan man vælge som man vil.

Det er en bestyrelses opgave - og direktionen med - at navigere skibet sikkert FREM i den een gang givne omverden - kan de ikke det, duer de ikke.

Sammenlig DE med en kaptajn på en supetanker. Han har sat den på grund flere gange i løbet af en årrække. For han fortsat lov til at være kaptejn på skibet?

Nej - 2 x og så er det ud af klappen. men i Vestas er der åbenbart minimum 9 liv til direktøren.

Der skal en restart til.4/1 2012 21:16 akademikeren 050807Nu var mit indlæg skrevet inden the broken Equity Story blev til the burning Equity Story.

Jeg synes heller ikke at Vestas 2 nedjusteringer og særligt denne her meget alvorlige EBIT nedjustering er Verdensklasse.

At bestyrelsesformanden nu står last og brast med DE, betyder nok at han får en chance til, tilgengæld må CFO nok gå her den 12. januar. Da han nærmest blev hængt offentligt af formanden idag.

Ellers kan der måske være et større opgør i gang i Vestas hvor både direktør og bestyrelse må tage deres tøj og gå.

2012 må være deres skæbneår. Det går ikke længere.
TRÅDOVERSIGT50536 Broken ..
31/12 20:09 Occam 0