Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas DAF møde - Ekstrabladets manipulerende Vestas artikel


58235 troldmanden 13/6 2012 20:51
Oversigt

Jeg var i går til DAF messe i Århus og have bla en god snak med Vestas IR chef. Et af de mange spørgsmål jeg stillede var om han kunne be eller afkræfte EBs påstand om at Vestas ikke længere modtager down payment når der indgås en ny kontrakt. Og det kunne han straks afkræfte. De får stadig et niveau omkring 10% i down payment. Så et af deres hjørnesten i artiklen om at vestas var på vej mod konkurs fordi de er ved at løbe tør for likvider er altså helt og aldeles en løgn.

Som jeg skrev i mit indlæg i mandags så går det også helt galt da EB får en revisor til at bakke historien op med den manglende likviditet ved at fremskrive Q1 cashburn. Vestas brænder altid penge af i Q1 fordi aktiviteterne er lave i forhold til senere på året. Så EB artiklen er bare helt igennem manipuleret til at give et billede af Vestas er på vej mod konkurs
http://www.proinvestor.com/boards/58169/Vestas-taet-paa-konkurs#58176

Jeg tror vi også vil se Q2 have et mindre negativt cacshflow. Men så vender det for alvor i Q3 og Q4 hvor vi vil se RIGTIG mange projekter komme online.

Jeg skal på ingen måde kategorisk afvise at Vests på et tidspunkt kan komme i en situation hvor de måtte ønske at rejse penge i form af en ny Emission. Men den situation ser jeg slet ikke vestas stå foran på nuværende tidspunkt. Dertil skal der nye alvorlige dårlige nyheder til som er cash krævende

Der har været spekulationer både her og på EI at Vestas sælger V112 møllen med underskud. Derfor spurgte jeg direkte om vestas kunne be eller afkræfte det. Og dertil var svaret at der skam ER et positivt DB på møllen, men at det blot er noget mindre end hvad de oprindeligt havde regnet med. Så burde det hvis være slået fast.

Jeg spurgte naturligvis meget ind til V112 og gridstreamer problematikken. Og her er det jeg fik oplyst

V112 er første nye platform siden V90 blev introduceret i 2002/03. Så selvom de har stor erfaring i at lancere nye vindmøller så er det typisk blot videreudviklinger på eksisterende platform. Som f.eks 2mw platformen som har udviklet sig fra V80, til V90 og til V10 og med både 1,8 og 2mw effekt. Så det at lancer en helt ny platform er rigtig lang tid siden og de har derfor begået nogle fejl.

Møllen blev bla designet ud fra at kvaliteten skulle være meget høj for at understøtte den meget lave LPF på nu under 2%. Det bevirkede de har fået speciel designet en masse komponenter. Og disse har så bla vist sig dyre end antaget. Læg dertil at en del underleverandør i forvejen har hævet kvaliteten på deres generelle komponenter så nogle af disse kan benyttes i stedet for.

Det blev også nævnt at man havde valgt at designe en ny intern kran i nacellen. Det var jo "nice to have" som det blev formuleret. Men denne kran er en del dyre end den der sidder i V90 3mw nacellen. Man skrotter derfor nu den nye kran for at gå tilbage til V90 kranen som også kan håndtere de interne komponenter. Der var dog et enkelt løft der ville blive lidt mere "besværligt" at udføre med den gamle kran. Men det kan sagtens lade sig gøre.

De har også fået reduceret opstilling og idræfttagelse med ca 200 mand timer. Løn inkl biler/udstyr betyder at det må være over 100.000 kr reduktion på installations udgifter per mølle

De forventer stadig at nå et cost niveau som oprindeligt designet. Men det vil komme i bølger. De har netop opstillet en mølle med de første forbedringer i. Så det skrider stille og roligt frem. Men selvom det er 8-10 år siden de sidst har lanceret en ny platform, så kommer vi da ikke uden om det naturligvis er for RINGE at noget SÅ drastisk kunne ske. Og jeg er stadig ikke for alvor klog på hvordan det vitterligt kunne gå SÅ galt. Men lidt klogere blev jeg

Jeg tror også V112 design/cost udfordringerne på hele 2 punkter er skyld i forsinkelsen af V164 med 12-18 mdr forsinket. For det første er der hentet ekstra mange inginør over på V112 for hurtigst muligt at reducere cost. Og for det andet så bliver V164 design/cost nok lige dobbelt og tripple tjekket inden vi ser den første prototype.

Jeg spurgte til om rygterne om midlertidigt stop for salg af V112 og gridstreamer møller er sande. Altså om de ikke vil lave aftaler om levering før de har fået reduceret udgifterne tilstrækkeligt. Fik ikke et direkte svar. Men indirekte blev det nok bekræftet. For det blev sagt at man nok kunne købe en V112 mølle billigere til levering i 2013 end man kan til levering f.eks ultimo 2012

Generator fabrikken køre nu 100%. De mener de har verdens mest effektive generator fabrik som er rigtig meget automatiseret. Men der er stadig nogle ting på designsiden som er for dyrt på den enkelte generator. Og arbejdet med at reducere cost på den del følger planen.

Generelt så tror de der ligger en del cost reduktioner på tværs af platformene i produktions hallerne.

En bonus info som jeg ikke tror ret mange har tænkt så meget over. Jeg ved jeg i hvert fald ikke har. En 3mw V90 mølle kan selv forbruge op mod 225kwh i timen! Det gælder i enten rigtig kolde eller rigtig varme miljøer. V112 har reduceret det tale "signifikant". Præcis hvor meget fik jeg ikke at vide. Men den nye V112 de lige har stillet op er der fortaget ændringer der yderligere reducere det interne forbrug.

Så skal jeg summe op så fik jeg afkræftet EBs historie med ingen opfront betaling. Vestas stadig har et positivt DB på V112 møllen og der arbejdes på rigtig mange punkter for at reducere cost på V112Vh
T.13/6 2012 21:04 golfhouse 258236Du er oprigtigt en Troldmand, tusind tak for den grundige analyse, som jeg ville ønske DE kunne fremlægge lige så godt.

Tror mere og mere på at vi ser positivt Q afkast i år.

-Golfhouse14/6 2012 08:25 kryler 158248Ja det vil jeg holde med i !
det er altid rart når nogen med dybere viden stiller de relevandte spørgsmål ( og derfor forstår de svar der bliver givet !13/6 2012 22:17 hv1d3 058237Spændende, tak fordi du gad dele dine oplysninger.13/6 2012 22:31 turin 158238Godt arbejde, troldmand!13/6 2012 23:58 Tonny9 058240Skal jeg vælge mellem Ekstra Bladet og deres udlægning, eller Troldmanden og hans udlægning.......... så har Ekstra Bladet ikke større chance end en snebold i helvede.

Tak til Troldmanden for endnu et godt indlæg.

Ekstra Bladet???? De kan bare smutte samme vej som snebolden....;)..14/6 2012 05:37 cykling 158243En ting er at forudbetalingerne på de 10% helt trækker broden ud af EB historien.

Noget helt andet er at de forbedringer af omkostningerne på V112, som troldmanden beskriver.

Hvor af nogen til dels er løst og nogen er på rette vej, er rigtig godt nyt.

Det bliver noget der kan ses på brutto Margin, måske allerede ved Q2.

Tak for et godt indlæg troldmand, ser allerede med mere kærlige øjne på min vestas beholdning.:−)14/6 2012 06:17 mccarthy 058244Hej troldmanden.
Og som alle andre takker jeg for dit indlæg. Et lille undren har jeg dog som du forhåbentlig kan udrede. Hvorfor annoncere Vestas en V112 HighWind mølle, vel vidende at teknologien bag stadig er i problemer.
http://www.vestas.com/en/media/news/news-display.aspx?action=3&NewsID=310214/6 2012 09:37 troldmanden 058259V112 højvindsmøllen er endnu ikke frigivet til salg. det bliver den først i de kommende mdr. Og den er først klar til levering fra 2013. Altså når cost forberdringerne er fuldt implanteret. Så derfor kan de godt præsentere mølen nu. Det er ren premarketing14/6 2012 08:14 Moneyloss 158246hvis jeg var dig ville jeg absolut ikke stole på IR manden fra Vestas. Husk på at traditionelt under Ditlev har hele IR jo gået på at manipulerer markedet til at tro noget andet end sandheden.

Og at generator fabrikken skulle køre 100% igen tror jeg helller ikke på. Ditlev sagde jo selv at der vil komme en børs-meddelse når det er tilfældet og den er ikke kommet endnu.

Og at verdens mest gennemtestede mølle viser sig at være fuld af fejl og desuden være voldsomt for dyrt - det siger alt om deres udviklingsafdeling. Det er blot nogen fine stillingsbetegnelser osv. som de ansatte flotter sig med - uden reel indhold. Jeg mener at en 2000 mand udviklingsafdeling hos Vestas kan klares for det samme af 500 mand. Det har vi jo set - Repower har jo forlængst overgået Vestas med deres 500 mang store udviklingsafdleing. Både onshore og offshore er Repower lysår foran Vestas14/6 2012 09:26 troldmanden 058255En IR chef må IKKE bevidst lyve. Så er han helt og aldeles færdig. Ikke bare i Vestas men i alle andre ir funktioner på tværs af alle selskaber. Så nej han lyver selvfølgelig ikke når han siger de stadig får down payment i forbindelse med nye ordre.

Hvis man stiller en IR person et spørgsmål som vedkommende ikke kan/må/vil svare på så vil de enten sige det har jeg ingen kommentar til, eller forsøge at glide af på spørgsmålet og undlande at komme med et konkret svar. Lidt det jeg oplevede da jeg spurgte til om rygterne om stop for salg af V112 og gridstreamer til levering i 2012


Omkring generator fabrikken så blev tallet 100% ikke nævnt. Så det er mig der har været for upræcist. Der blev sagt den køre uden problemer, producere det antal den skal for at kunne levere til den store 2012 volume og i den rette kvalitet.

I den forbindelse er det vigtigt at huske på at gridstreamer teknologien ikke er i alle deres møller. En meget stor andel af de solgte møller er uden denne nye avancerede teknologi. For den gør møllen dyre uden det tjener sig hjem igen. Men flere land så som bla Tyskland, UK, Spanien mf KRÆVER teknologien i møllerne for de overhovedet kan blive nettilsluttet. Fordi teknologien er med til at stabilisere nettet. Men i US bliver der ikke stillet gridstreamer møller op. Kun dem der sidder i V112 som ikke kan fås uden gridstreamer.

Det er faktuelt forkert at "V112 er fuld af fejl". Den er for dyr. Det er DET der kæmpes med. Ikke kvaliteten af møllen. Og der arbejdes så intenst på at reducere udgifterne hvoraf de første forbedringer netop er installeret på en ny test mølle. Jeg regner dog med vi skal frem til måske ultimo Q1 2013 før de kan levere V112 møller til kunderne med alle cost reduktionerne implanteret.

Nu er jeg lige nysgerrig. Hvordan er det du ser Repower lysår foran vestas???14/6 2012 08:39 Triplus 158252Tak for info Trold.

Jeg undrer mig over, såfremt IR's info er korrekte, at VWS ikke melder disse ting ud direkte til markedet. I særdeleshed når kurs- og nyhedsflowet omkring VWS er så negativt som det er i øjeblikket, og kursen understøttes af diverse negative konspirationer.

Hvorfor melder man det ikke direkte ud? Er det fordi informationerne alligevel ikke holder vand?

Ikke at jeg betvivler dine ord Trold, men jeg har svært ved at se det logiske og rationelle i Vestas tilbageholdenhed.Det vil ændre alverden, hvis de informationer du beskriver, blev meldt ud i en kortfattet fondsbørs meddelelse.14/6 2012 09:21 RiisSo 058254Også en stor tak for din indsats for os alle fra mig.
Som Triplus siger - forstår jeg heller ikke hvorfor hvorfor VESTAS er så tavs.
Som Moneyloss siger - så har VESTAS løjet før, men hvis de kom officielt ud kunne kritiske aktionærer hænge dem op på den hvis oplysningerne var usande.

NY VESTAS - hvordan går det med det - spurgte du?

Vi mangler en forening for VESTAS aktionærer til at tale alvorligt med ledelsen.14/6 2012 09:35 troldmanden 058258Hvad er det IR direkte har løjet om?14/6 2012 10:15 RiisSo 058267Henholdende svar er ifølge mig en dækken over noget en ikke vil sige. I mit sprogbrug kalder jeg det en skjult løgn.
IR lyver ikke siger du i 58255 5 minutter efter mit indlæg og det tror jeg er ok, men de (IR)skjuler sandheder i henholdende svar - ikke?

VESTAS har ifølge min opfattelse misledt aktionærerne med deres nedjusteringer og at de ikke tilsyneladende havde styr på det en CFO skulle vejlede en bestyrelse og aktieejere om. Ifølge min opfattelse har de løjet.
Forklarer det mit brug af ordet 'løjet'?
For at slutte her er jeg glad for din artikel hvis de oplysninger IR gav dig ER SANDE - og det mener du jo - så er der da noget positivt fra VESTAS, men stadigvæk - hvorfor kommunikerer de ikke med os aktionærer - officielt!?14/6 2012 09:32 troldmanden 058257Som skevet ovenfor så lyver ir afdelinger ikke bevidst hvis de gerne vil fortsætte med at have et job. Så jo jeg tror bestemt det passer det jeg fik at vide.

Ang EB artiklen så er det yderst sjældent man ser selskaber gå ud at kommentere på den salg. Det gælder jo også hvis en proff analytiker kommer frem til et eller andet helt skævt som ingen gang har på jorden. Det sender vestas heller ikke en officielt kommentar ud om.

Vestas har sagt de arbejder intenst på at reducere udgifterne til V112. Og de har på de seneste præsentationer vist nogle få af de mange steder hgvor de bla arbejder med reduktionen. Kranen er en af dem. Så flere af de ting jeg her nævner har i princippet allerede været fremme. Bare ikke på skrift og måske helt så detaljeret forklaret.

Men der skal der ikke herske nogen tvivl om det ville gavne dem i forhold til IR, hvis de var mere åbne om præcis hvorfor det skete og hvad det er der skal til for at få cost ned igen. Men mens det vil gavne IR at være åbne så vil det ikke just gavne R&D at alle konkurrenterne kan følge detaljeret med. Så det er jo altid en svæ balancegang14/6 2012 09:45 Moneyloss 058261trold man er ikke færdig som IR mand bare fordi man siger noget usandt. Man kan bare påstå man ikke vidste bedre, man var dårligt informeret osv osv.
Hvad kan du da gøre om manden stod og løj dig lige op i ansigtet ???? Absolut INTET. Han kan jo bare lyve igen om at han ikke vidste bedre. For kan du bevise at han vidste bedre ?? Nej vel...

Så det holder slet ikke din argumentation.14/6 2012 10:02 troldmanden 058265Jeg kan garantere dig for han er færdig som IR hvis han bevidst lyver om så store ting som down payment og brutto Margin på V112. Det er SÅ væsentlige detaljer at det vil han under ingen omstændigheder kunne bortforklare med at han vidste ikke bedre.

Man vil ikke som IR chef være færdig fordi man lyver over for MIG. Men fordi den løgn så også går til de proff. Og i samme øjeblik de bliver bevidst om de er blevet direkte løjet for, i samme øjeblik bliver der fuldstændigt lukke for interessen for vestas. En IRs afdelings fornemmeste opgave er altså at agere troværdigt ud fra de rammer der er givet. Desvære så fastholdte Ditlev for længe visionen om tripple 15. Og det skulle IR så også konstant bakke op om. Og det er måske nok en af årsagerne til den tidligere IR chef blev fyret.14/6 2012 09:50 Triplus 058262Jeg tror heller ikke IR lyver, og jeg mener heller ikke at de skal kommentere på EB-artiklen.

Men i en situation, hvor en virksomhed kører fornuftigt, mener jeg ikke der er behov for at melde så detaljeret ud, at konkurrenterne får opsnappet vigtig info. I det tilfælde vil det være tilstrækkeligt at følge kvartalsfremlæggelserne.

Men lige nu er VWS i en ekstraordinær vanskelig situation - i hvert fald set fra aktionærernes side, og så mener jeg godt man kan lade positive nyheder tilfalde markedet. Selvfølgelig skal nyhederne holde vand, og de skal have væsentlig betydning for driften. F.eks. at generator fabrikken kører som den skal, forløbet med nedbringelse af udgifter til V112 forløber efter planen, forhandling omkring partnerskab til V164 kører stadig, osv. osv. Bare så man ser at der stadig er "liv" i Vestas og deres IR afdeling.14/6 2012 10:34 troldmanden 058269Vestas fortalte allerede på Q1 at generator fabrikken køre som den skal i forhold til at kunne levere den rette mængde generatorer i år og til den rette kvalitet.

Og de fortalte også lidt om V112 cost cutting programmets udvikling. Så de fortæller om udviklingen. Bare ikke så detaljeret som vi gerne vil have det.

Men Veta er faktisk den IR afdeling af C20 selskanber der er suverænt mest åbne for os retail investorer. INGEN af de andre C20 selskaber interessere sig for os. Så man kan møde dem ude til div arrangementer så som bla DAF hvor detmuligt at snakke med dem for måske at få en lidt større forståelse for hvad der er op og hvad der er ned14/6 2012 10:57 Triplus 058271Ja, mer vil ha mer, specielt i pressede tider.

...og ja, man kan selv opsøge viden f.eks. via DAF, men den viden du fik, og så venligt deler med os andre, den kan jo have interesse for hele markedet. Jeg ved godt det kommer ved Q2.

Måske bunder min trang til nyheder bare i frustration over Vestas hidtidige performance...14/6 2012 09:09 Rinus 058253Trold kan du ikke huske eb og b@w, eb og bøje nielsen? (ellers google dem). Stol aldrig på bt og eb.14/6 2012 09:27 RiisSo 058256Er det ikke strafbart at udsende en tilsyneladende usand artikel - her om VESTAS?
Der er pressefrihed, men der er også et ansvar for rigtigheden af en artikel et blad udgiver idet det kan have stor indflydelse på et firma's renome hvis løgnen regerer ustraffet.14/6 2012 10:07 troldmanden 058266Bemærk forøvrigt der er kommet en slagspris på tårnfabrikken frem i dag. Vestas har fået 113 mio kr for den.

Fabrikken er helt sikkert bogført til mere end det. Men spørgmålet er hvor stor en nedskrivning de allerede havde budgetteret med i forbindelse med nedlukningen af fabrikken. 100% eller mindre. Det er umuligt for os at vide.

I det tilfælde de havde budgetteret med 100% så er de 113 mio jo en "ekstra" indtjening. Ligeledes er den sparede opsigelses løn på 12 mdr til de ansatte. Der spare der nok omkring 50 mio.14/6 2012 12:33 cykling 058278Det kan selvfølgelig være et gæt fra deres side.

Men de skriver at der skal tales Carlsberg og Vestas.

En lille ordre på et par tusinde MW ville være rart.:−)

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-51105278:kina-pengeudl%C3%A5neren-med-en-langsigtet-plan.html?forside14/6 2012 13:04 Mumtaz 058279Ville være fint med en god portion ordrer til vestas efter børsluk så vil jeg købe med arme og ben - du må gerne sms mig hvis du ser noget.. er nemlig på vej ud med sønnike 6 års fødselsdag14/6 2012 14:11 golfhouse 058280Mum, kunne være fedt de lavede et eller andet stort lørdag, som kastede kursen sindsygt op mandag :-D14/6 2012 14:18 Mumtaz 058282nej helst i aften eller i morgen aften efter 17.00 så jeg kan købe på det som jeg gjorde ved 2500 mw rammeaftale - steg 10 kr..14/6 2012 14:29 troldmanden 058284Hvorfor lige på lørdag?14/6 2012 14:31 golfhouse 058285Fordi, så kan jeg nå at samle mine tanker inden jeg køber op mandag he he.

Nej ved ikke hvorfor lørdag, men det passer altid med, det er udenfor åbningstiden14/6 2012 18:18 UCP 058299Fint arbejde Trold og tak for din ihærdighed. Det som er vigtigt at få bekræftet nemlig lønsomhed ved levering af møller synes at være bedre end hidtil, omend ikke så stor som ønskeligt. Ligeledes meddelsen om stadig 10 % forudbetaling er vigtig og det må nu være blevet bekræftet, ellers vil det være direkte misinformation til investorerne. Alt i alt synes bedre tider at være på vej for Vestas og det behøves, men vi skal nok tage de positive medelelser omkring V112 med et grant salt, her ville det være fint med en positiv udmelding fra ledelsen. Selv om det gennemgående var positive udmeldinger, så afsløres der at der har været alt for lidt styr på produktion og udvikling og frem for alt salg til underskudsgivende priser som nu forhåbentligt er et overstået kapitel, men der er "Sandt for Dyden" stadig behov for os investorer til at kunne kikke dem i kortene. Der har til dato været for meget varm luft fra Vestas til at vi ikke sluger alt råt. Forøvrigt Trold hvad består gridstreamer teknologien af?
Trold, Golfhouse, Cykling jeg har et spørgsmål til jer som jeg gerne vil sende på jeres private mail-adresse! Gider I sende den til mig på vagn@uni-partner.dk og gerne jeres tlf. nr.så kontakter jeg jer?

Vagn
UCP14/6 2012 20:05 troldmanden 058306Hej UCP

Det er nu ikke sådan at jeg er positivt overrasket over det med lønsomheden for V112. For jeg har jo hele tiden holdt fast på der var et positivt DB på V112 møllen. Det er blot markant mindre end end oprindeligt designet. Og det er så det de stille og roligt får arbejdet sig tilbage på sporet. Så der har aldrig været tale om et salg til underskudsgivende priser. Så i selve det issue var der ikke noget nyt for mig. Det samme gælder det med forudbetalingerne. Som jeg også skrev da EB artiklen kom så var det ikke noget jeg kunne gendkende.

Men det er klart når det sådan bliver blæst op så var det da rart at få bekræftet hvad jeg ellers hører

Gridstreamer teknologien består af den nye permanente generator som der var problemer med at få samlet på den sprit nye næst fuldautomatiseret fabrik i Tyskland. Og så består den også af en ny full scale converter. De 2 enheder tilsammen benævnes gridstreamer.16/6 2012 15:49 Bryan 158364


17/6 2012 09:18 cykling 058371Ikke dårligt og så kom der ansigt på troldmanden.17/6 2012 09:29 cykling 058372


TRÅDOVERSIGT