Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Emission generelt men med udgangspunkt i Skjern Bank


62522 Repsac 22/11 2012 22:19
Oversigt

Der har tidligere været skrevet om den forestående Emission i Skjern Bank,og dengang udtrykte især cfrimodt sin utilfredshed. Siden er det kommet frem at AP Pension bakker op og at Henrik Lind fra Lind Invest og Danske Commodities udtaler sig positivt om bankens fremtid både på kort og lang sigt.

Konkret vil jeg gerne høre, fra nogen der har læst prospektet, og som har en holdning til Skjern Bank som købsemne efter (eller før) emissioen.

Generalt vil jeg gerne vide hvornår det rigtige tidspunkt for køb af en Aktie i et selskab med en forestående Emission er. Jeg kan se at Skjern Bank i dag falder en del. Er det fordi den skal ned på det niveau som værdien efter udvanding er?

Jeg er ikke aktionær i Skjern Bank.



22/11 2012 22:47 Kristensen 062524



Jeg kan lige linke til den tidligere tråd: http://www.proinvestor.com/boards/61227/Skjern-banks-aktieemission

Tråden blev oprettet i forbindelse med at man udmeldte en snarlig Emission, samt hvilken niveau emissionen ville være beløbsmæssigt. Men man var på daværende tidspunkt sparsom med ret mange oplysninger.

Generelt tror jeg at vi på de seneste bank emissioner har set at t-rettigheder falder hen mod slutningen, så dette tidspunkt vil måske være det bedste tidspunkt at købe i emissionen. Men det kommer også lidt an på, om man forventer en fortsat nedtrend i bankaktierne, således at de ordinære aktier kan erhverves billigere efterfølgende.



23/11 2012 00:20 Occam 162526



Her er, hvad FT skrev om Skjern Bank for nylig: http://www.finanstilsynet.dk/da/Tal-og-fakta/Vurderinger-af-finansielle-virksomheder/2012/VU-Skjern-Bank-AS.aspx

Bl.a. "Bankens udlån til ejendomme og landbrug udgør henholdsvis 20,3 pct. og 14,9 pct. af de samlede udlån, hvilket for begge sektorer er over gennemsnittet for sammenlignelige pengeinstitutter. En væsentlig del af de finansierede ejendomme er beliggende i Tyskland."

"Finanstilsynet kunne konstatere, at der på en stor andel (29 %) af engagementerne er objektiv indikation for værdiforringelse. "

"Banken har således relativt store udlån til nicheområder, herunder tyske ejendomme, ubebyggede grunde og vindmøller, uden at bestyrelsen har forholdt sig til disse eksponeringer i beskrivelsen af forretningsmodellen."

Det er ikke så slemt som i Tønder; men faresignalerne er der. Emission i krise er også et faresignal. Bare spørg Karsten Ree.



24/11 2012 00:21 Kristensen 262539



Jeg er ikke stærk på emissioner, men har kigget prospektet igennem.

Inden offentliggørelse af prospektet blev Skjern handlet omkring kurs 90 mens det samlede antal aktier udgjorde 1.128.000, svarende til en mcap. knap 100 mio. Nu går de så ud og udbyder 8.512.000 stk. nye aktier á nom. kr. 20, som foreler sig på 4.512.000 stk. med fortegningsret til eksisterende aktionærer samt op til 4.000.000 stk. i fri tegning. Det samlede provenu beløber sig til omtrent 170 mio. kr., hvoraf der så skal fratrækkes omkostninger i forbindelse med emissionen på ca. 15 mio. kr. ved fuldtegning. Omkostningerne svarer til ca. 9% af provenuet, så det er bestemt ikke billigt, at lave en Emission.

Emissionen kan undre da deres individuelle solvens er opgjort til 10,5%, mens bankens faktiske solvens er opgjort til 15,7%. Der er således en tilfredsstillende overdækning på knap 5%point. Der er pengeinstitutter som er væsentligt hårdere ramt på dette punkt. Endvidere siger de, at det er Bankens målsætning at have en solvensprocent, der er minimum 4 procentpoint højere end Bankens individuelle solvensbehov. Ved fuldtegning ventes solvensen at stige til 19,8%.

De eksisterende aktionærer får tildelt 4 tegningsretter for hver aktier de ejer pr. d. 28/11 og der skal anvendes 1 Tegningsret for at købe 1 ny Aktie.

Den nye teoretiske Aktiekurs bliver:
((1x80)+(4x20))/5 = kr. 32.

For eksisterende aktionærer der udnytter alle deres fortegningsaktier, betyder ovenstående en udvanding på ca. 41%, ved fuldtegning. Årsagen hertil er at de 4.000.000 stk., der udbydes i fritegning.

Skjern Bank har i dag ingen aktionærer med over 5% af aktiekapitalen. Men dette vil der i forbindelse med emissionen også blive lavet om på. Lind Invest og AP Pension har begge garanteret at købe for 40 mio. kr. hver, mens Arbejdernes Landsbank har garanteret at købe for 20 mio. kr.
Med en teoretisk markedsværdi på 32x9.640.000=308.480.000, vil hhv. Lind og AP Pension stå på ca. 13% af aktiekapitalen hver, mens Arbejdernes Landsbank vil så på ca. 6,5%.



I prospektet har jeg fundet et par risici, som man skal tage højde for:

Ejendomme:
Bankens krediteksponering mod erhvervsejendomsmarkedet udgjorde pr. 30. september 2012 DKK 880 mio., svarende til 20,6% af de samlede udlån og garantier.
Op mod halvdelen af erhvervsejendomsrelaterede udlån pr. 30. september 2012 er sket til investeringer i tyske ejendomme. Bankens udlånseksponering i Tyskland er primært ydet til danske kunder, der har investeret i primært nordtyske boligejendomme.
Samlet set udgør Bankens nedskrivninger på udlån til erhvervsejendomme en væsentlig del af de
samlede nedskrivninger

Landbrug:
Pr. 30. september 2012 udgjorde landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri 14,3% af Bankens samlede udlån og garantier.

Generelt om nedskrivninger:
Pr. 31. december 2011 udgjorde fast ejendom ca. halvdelen af de samlede misligholdte og værdiforringede lån, mens privatkunder udgjorde 10%. Hovedparten af nedskrivningerne fordeler sig på fast ejendom og landbrug med i alt 44% af de samlede nedskrivninger pr. 31. december 2011.

Sidst vil jeg oplyse at banken har en betydelig eksponering mod erhverv, da forretningsomfanget er fordelt med ca. 70% inden for erhverv og 30% privat.



24/11 2012 01:36 Occam 162542



Af bankens hjemmeside fremgår, at den - ud over hovedsædet i Skjern - har 5 afdelinger i hhv. Varde, Esbjerg, Ribe, Bramming og ..... Hellerup. Det er nok ikke landbrugskunder, der er flest af i Hellerup. Men hvad med investorer i tyske ejendomme?

Og så kan man spørge, hvorfor disse kunder er endt i Skjern Bank og ikke i en eller anden Raiffeisenbank, der kunne formodes at have mere forstand på pantets værdi? Måske netop derfor!



24/11 2012 12:51 Kristensen 062545



Jeg tænker præcis det samme. Jeg tror ikke det er sindige vestjyder, der primært investerer i tyske ejendomme.

Når vi kigger tilbage på de sidste 3-4 år, så kan man jo blot konstatere, at de som har lavet forretninger uden for deres primære markedsområde, de har haft betydeligt højere nedskrivninger, hvorfor disse også er del-årsag til mange krak. Det tyske ejendomsmarked kan satens være et fornuftigt marked, men det afhænger igen af hvornår man har købt, og mange spekulanter fik nok ikke lige købt på det billigste tidspunkt.

Mit gæt er at Hellerup-filialen har været en genvej til udlånsvækst i de gode tider, men jeg er også bange for, at det har været et dyrt bekendtskab.



24/11 2012 16:36 Martin NYSE 062547



Jeg tror en lille bank som denne primært lever af loyale kunder, oftest vores bedsteforældres generation, samt landbrug - og de kunder som ikke kan få lånet andre steder (tysk real estate? Hvorfor?), som Kristensen er inde på. De loyale kunder forsvinder - den nye generation er ikke så loyal og har næppe samme behov for at bruge 'den lokale bank'.

Man bør læse prospektet naturligvis. Jeg skimmede det for et par dage siden. Se omkring side 60 tror jeg, ang lånenes kvalitet...

De kan da sagtens få et pop, når de begynder at skrive nogle tab tilbage, men longterm ser jeg intet potentiale. End ikke ved opkøb, for shareholder.

Jeg kunne godt tænke mig at høre argumenterne for



24/11 2012 17:29 cfrimodt 262550



Godt indlæg Kristensen. Jeg synes også stadig at deres Emission er lige til at lukke op og puste grise op i.
Jeg ved dog faktisk ikke helt om jeg mener at kursen på de 32 kr er korrekt estimeret (selvom jeg er helt med på, at det normalt er sådan man i teorien udregner "efter-emmisions-kursen"). Der er tre grunde til at jeg ikke mener, at den holder i dette tilfælde:

1) Hvis K/IV var 1.0 inden emissionen, ville det være en korrekt at forvente, at den nytilkomne Egenkapital også ville blive prissat til "1 kr pr kr". MEN da Skjern Bank jo inden emissionen lå omkring K/IV = 0.27, må man også forvente at de penge, vil blive værdisat til under kurs pari, når først de er hældt ind i banken (og så ryger der jo som du nævner 9% af provenuet til tegningsomkostninger).

2) Selv hvis man ignorerer punkt 1, mener jeg kun at dint prisestimat på 32kr kun ville gælde såfremt der alene blev lavet emissionen med fortegningsret for de eksisterende aktionærer (de 4.512mio stk). For som du også skriver, så vil de efterfølgende 4mio stk. jo også udvande værdien af aktierne selvom de udstedet til markedskurs (muligvis 32kr).

Jeg mener således at det mest rimelige vil være at se på hvad K/IV var inden emissionen kom på tale (i kurs 100 var den 0.27), og så estimere hvad den bør være efter emissionen derudfra (og udfra K/IV på lignende banker). Jeg ville nok mene at 0.30 eller 0.35 kunne lyde rimeligt.
For godt nok har banken jo større sandsynlighed for at overleve krisen, når solvensprocenten er øget, men til gengæld vil egenkapitalforrentningen jo helt sikkert være lavere, når de bærer rundt på en kæmpe Egenkapital ifht. deres balance. Med en K/IV på 0.30 (og en EK på 550mio kr og 9.5mio aktier) burde kursen således blive 17kr.

Det er jo så ikke ensbetydende med at markedet er rationelt og også lander på 17kr, men såfremt den ender højere end det, ville jeg mene at man med fordel kunne købe en anden småbank i stedet, som handles til en lavere K/IV, da den så på langt sigt må forventes at stige mere, når banksektoren normaliseres (og K/IV nærmer sig 1-2, som den plejer at være i de gode år).

3) Når den rettede del af emissionen er ca. lige så stor som børsværdien af selskabet er nu, kunne man godt forestille sig, at langt fra alle aktionærer ønsker at fordoble det beløb de har bundet i Skjern Bank aktien, hvilket godt kan betyde, at mange vil sælge deres tegningsretter, og hvis der ikke er nok andre interesserede, kan prisen på tegningsretterne jo hurtigt falde til nær 0, hvilket burde resultere i en kurs efter første del af emissionen (den garanterede del) på kun lidt over 20kr. Og hvis det så er den kurs, der lægges til grund for anden etape af emissionen, bliver udvandingen jo endnu større end de 41% :o(

Til sidst vil jeg lige sige, at jeg også synes at det lyder lidt lorent at de laver så kæmpe en Emission. Jeg synes at det enten lugter af at man godt ved, at man måske for brug for ekstra Egenkapital til at stå i mod nye tab/nedskrivninger, eller at man er totalt ligeglad med aktionærerne og kun tænker på at pumpe bankens størrelse så man selv kan få en større gage.

De er simpelthen forargeligt, og jeg er glad for at jeg kom ud til omkring kurs 90.



17/12 2012 19:46 cfrimodt 063071



Så blev det i dag offentliggjort, at fortegningsemissionen blev fuldtegnet. Men også, at fritegningsaktierne vil blive tegnet til kurs 20. Men lige der er nogle Skjern Bank aktionærer, der føler sig tørret!
Med den fokus der er på uetiske banker og al den kritik, som Danske Bank (generelt ufortjent) må døje med i medierne, er det mig uforståeligt, at Skjern Banks bestyrrelse slipper afsted med den slags, men det er jo nok fordi det er aktionærerne det går ud over, og de er jo nærmest pr defition nogle rige grise...



TRÅDOVERSIGT