Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på Tieto


63404 chrhall 11/1 2013 16:01
Oversigt

Så er der lige lidt læsestof inden fredagen rinder ud. Tag fyraftensbajeren og læs lidt om Tieto fra Finland. Jeg har med nedenstående fået afsluttet mit kig på den finske del af Thorleif Jacksons udbytteportefølje. De gamle indlæg burde være til at finde, og ellers ligger de på http://udbytteaktier.blogspot.dk. Kritik er altid velkommen. God weekend!

Beskrivelse
Tieto er finsk for viden, og selskabet er et stort IT-service konsulent firma, samtdidig er det den eneste af aktierne jeg har reel brancheviden om. Tieto beskæfter ca 18000 ansatte fordelt på hele Norden og Baltikum, med mest aktivitet i Finland og Sverige. Konsulentfirmaer kan være en svær størrelse at have succes med, og hvis man kigger herhjemme har nogle af de store det også svært. CSC og KMD har f.eks. alle deres at slås med. Typisk er de unge konsulenter ikke erfarne nok til kunderne, og de erfarne konsulenter skifter arbejdsplads for at få en større del af den indtjening de selv henter ind. Det kan man også se i Tietos årsrapport, hvor størstedelen af medarbejderne har 1-5 års anciennitet. For at udvide forretningen opkøber man oftest (f.eks. som CSC har gjort), i stedet for at rekruttere flere medarbejdere. For at holde på de "indkøbte" medarbejdere, prøver man som oftest at etablere et stærkt brand, noget som f.eks. Atea har gjort godt - derudover bruges typisk en del penge på medarbejdergoder for at holde på personalet. Jeg har ikke det store kendskab til Tietos brandstyrke, men når man har 18000 medarbejdere, så må man gøre et eller andet rigtigt.

Notering
Tieto er noteret på NasdaqOMX Helsinki under symbolet TIE1V, og er en del af Nordic Large Cap.

Ejere
Største enkeltejer er den finske stat med 10%, derudover kan det nævnes at 12 ejere sidder på 75% af aktierne, dette er primært pensionsfonde. Uden at vide noget om det overhovedet, forestiller jeg mig at de gerne ser deres penge sikkert og konservativt forvaltet.

Udbytte
Tieto betaler udbytte, og har over de sidste 5 år udbetalt følgende:
2007: 0.5 EUR
2008: 0.5 EUR
2009: 0.5 EUR
2010: 0.7 EUR
2011: 0.75 EUR

I forbindelse med ovenstående skal det lige nævnes at man fik en sviende lussing i form af underskud i 2006, men alligevel udbetalte man udbytte i 2007. Udbyttet blev dog sat 0.7 EUR ned. I de ni første måneder af 2012 er EPS på linje med 2011, så jeg forventer at man fastholder udbyttet.

Påvirkes selskabet af eksterne faktorer som f.eks. råvarepriser, renteændringer, politiske beslutninger og udsving på børsen?
Tieto er eksponeret mod telekom (31%), finans (20%) og industri (48%). Det er en ret stor del af forretningen der er telekom og finans. Telekom mener jeg er risikabelt fordi mange af de store svenske og finske selskaber er lidt underdrejede for tiden (ericsson, nokia), og bankerne taler vel næsten for sig selv... Yderligere stammer 12.2% af indtægterne fra en enkelt stor kunde. Jeg anser det som en væsentlig risiko at have en så stor del af indtægterne bundet op på en enkelt kunde.

Er selskabet afhængig af innovativ produktudvikling?
Nej, man er ikke afhængig af at udvikle nye produkter i en grad der gør det til en post man skal holde øje med.

Har selskabet formået at give overskud i både høj og lavkonjuktur, eller i det mindste at fastholde udbyttet i dårlige perioder?
Nej, som sagt fik man underskud i 2006, men man har betalt udbytte i alle år.

Rentebærende gæld er mindre end Egenkapital?
Tieto har en gæld der er lidt større end egenkapitalen, men ikke noget der rejser nogle røde flag.

Afkast og vækst
Resultatet før skat er faldet fra 111 millioner i 2008 til 98 millioner i 2011. Dog har man haft to år i mellem det, hvor man har leveret 75 millioner før skat. Altså er resultatet i forbedring. ROE for 2008 til 2011 er i snit 10.8%, og udsvingene fra dette har ikke været store. Tieto forventer selv ca samme resultat som i 2011, og på Q3 rapporten ser det meget sandsynligt ud at man når dette.

Ledelsen
CEO er Kimmo Alkio. Med over 20 års erfaring og en baggrund hos blandt andet F-Secure, virker han til at være en god mand på posten. Han har været hos Tieto siden juli 2011 og er altså forholdsvis ny i den sammenhæng. Han har dog været i bestyrelsen i to år inden sin ansættelse, så man må formode at han ikke skal bruge lige så meget tid på at lære virksomheden at kende.

Investor Relations
Investor Relations er efter min mening lidt rodet, men alt informationen er tilgængelig. Der er dog ikke al information om f.eks. dividende der er opdateret - typisk IT-firma...

Styrke på markedet og markedssituationen
Tieto har som sådan ingen andre styrker end deres brand og deres interne processer, derfor er det ekstra vigtigt at de passer på deres medarbejdere, og sikrer tilfredshed hos kunderne. Tieto afholder årligt tilfredshedsundersøgelser blandt deres kunder og tilfredsheden er stigende. På en skala fra 1-5 vurderer kunder Tieto til 3.71. Tieto har som sådan ingen unik position eller konkurrencefordel, og det er selvfølgelig noget man skal holde sig for øje.

Kurs og købsmuligheder
Aktien handles pt til P/E på 14.2 (også for 2012), hvilket er under gennemsnittet for de seneste 3 år på 18.3. Aktien virker pt billig rent historisk. Q4 data frigives den 6. februar, og der er Silent Period fra 9. Januar. Jeg forventer derfor ikke at der kommer nogen vilde nyheder fra Tieto der virkelig kan ryste kursen den ene eller den anden vej. Jeg vil dog stadig afvente om det her januar-rally kan finde ud af hvad det skal inden jeg går ind i aktien.

Konklusion
Selvom store konsulentbureauer kan have deres problemer, så ser det ud som om Tieto står fornuftigt. Jeg tror derfor, at Tieto bliver en af de første aktier jeg kommer til at supplere op i - det kommer selvfølgelig an på så meget, specielt hvordan det ser ud i årsrapporten.



TRÅDOVERSIGT

63404 Et kig på Tieto
11/1 16:01 chrhall 1