Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Stigende renter er værre end covid - begge er slemme


98868 Helge Larsen/PI-redaktør 25/11 2021 08:14
3
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Investorerne er blevet lidt efterårsnervøse, og det er meget forståeligt - Det forunderlige er egentlig, at det ikke er sket tidligere:



· I går blev der offentliggjort referat fra seneste FED centralbankmøde den 2/3. november

· Af referatet fremgår, at det blev diskuteret at øge hastigheden i neddroslingen af obligationsopkøb

· Det er eller burde ikke være nogen investeringsoverraskelse, men sommetider kan ting som kommer på papir alligevel gøre "indtryk"

· De seneste måneder er USD tordnet i vejret på stigende USA renteforventninger. I den henseende passer pengene og de to ting sammen

· Valutamarkedet har luret den sammenhæng, men obligationsinvestorerne og især aktiemarkedet har ignoreret den udvikling mere eller mindre

· I nedenstående graf har jeg uvidenskabeligt sammenholdt udviklingen i USD/DKK med udviklingen i Nasdaq 100.

· USD stiger på grund af stigende renteforventninger og sandsynlighed for at USA hæver langt tidligere end forventet og langt tidligere end Europa, men aktierne stiger ogsåJ!

· Investorerne står ikke kun med en renteudfordring, men Covid er også rykket betydelig op i udfordringshierakiet og på investeringsdagsorden

· Der er rigtig mange smttede. Heldigvis har vacciner gjort, at situationen alt i alt ikke er eskaleret til en ny generel lock-down mange steder.

· Investorerne kan dog aktuelt ikke tillade sig at hævde, at Covid ikke er en irriterende udfordring

· Alt er dog ikke gråt i gråt. Hvis Covid igen bliver den helt store udfordring, vil det alt andet lige dæmpe renteudfordringer og de stigende forventninger



Stigende renter slår coronaudfordringer - på lang sigt!



For aktieinvestorerne virker det aktuelt som et valg mellem pest eller kolera: Stigende renter kan være pesten, som kan giver mere strukturelle ændringer på aktiemarkedet de kommende år, mens Covid mere har karakter af en større men formentlig kortsigtet udfordring. Selv om stigende Covid udfordringer virker dæmpende på renteforventningerne, kan der aktuelt være 2 forhold, som for nærværende er mindst 1 for meget for aktierne. Det har ikke kun betydning de kommende uger men også ind i 2022, som bliver et helt anderledes år end 2021. På aktiemarkedet i hvert fald.



USD stiger på renteforventninger - Aktier stiger fordi aktier stiger og ignorer rentefrygt.

figur 1: Udviklingen i USD/DKK sammenlignet med Nasdaq 100

Kilde: Nordnet

Tryk på billedet for at gøre det større.




TRÃ…DOVERSIGT